Acasă Gadget-uri BENZILE ELASTICE CARE GENEREAZĂ ENERGIE ELECTRICĂ

BENZILE ELASTICE CARE GENEREAZĂ ENERGIE ELECTRICĂ

97
0
O versiune de inel a unui generator termoelectric. (c) Xiao Lab

Dispozitivele ecologice de autoregenerare, care generează energie electrică prin intermediul căldurii eliberate de către corpul uman, ar putea alimenta gadget-uri purtabile, precum un dispozitiv de monitorizare a ritmului cardiac pentru sportivi.

Jianliang Xiao din cadrul Universității din Colorado, Boulder, și colegii săi au creat dispozitive bazate pe generatoare termoelectrice, care transformă căldura în energie electrică. Echipa de cercetare a încorporat un număr dintre aceste generatoare într-un film subțire, realizat dintr-un polimer flexibil, denumit poliamină. Ulterior, aceștia le-au conectat împreună cu un aliaj lichid, pe bază de galiu și indiu, pentru a crea benzi extensibile care pot fi purtate pe braț, picior sau deget. Dispozitivul are un cost de producție relativ scăzut, fiind nevoie de mai puțin de 10 $ pentru a-l realiza.

Echipa a testat o versiune a dispozitivului, solicitând unei persoane să îl poarte pe încheietura mâinii, atât în repaus, cât și în timpul mersului. Aceștia au afirmat faptul că o căldură crescută a corpului, eliberată în timpul mersului, a generat suficientă putere, aproximativ 12,5 microwați, pentru a alimenta senzori de dimensiuni reduse, precum un dispozitiv de monitorizare a ritmului cardiac sau un pedometru.

Metalul lichid și poliamina determină capacitatea dispozitivului de a se autoregenera. Echipa de cercetare ar putea să separe dispozitivul în două părți și, ulterior, să plaseze cele două jumătăți una lângă cealaltă, iar în decurs de câteva ore, acesta s-ar regenera fără să influențeze performanța sa. „Acest lucru ar putea prelungi durata de viață a dispozitivelor”, a menționat Xiao.

Totodată, acest lucru presupune faptul că dispozitivul este ușor de reciclat. Echipa lui Xiao a introdus dispozitivul într-o soluție pe bază de alcool, pentru a descompune poliamina, eliberând astfel, generatoarele și metalul lichid. Ulterior, cercetătorii au realizat un nou film de poliamină, pe care l-au aplicat asupra componentelor de pe vechiul dispozitiv, pentru a crea unul nou, cu performanțe comparabile.

„Acest lucru poate conduce la producția în masă a dispozitivelor electronice reciclabile, precum și la reducerea deșeurilor electronice provenite de la dispozitivele portabile”, a declarat Xiao.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.