Acasă Robotică GELUL UTILIZAT PENTRU ÎMBUNĂTĂȚIREA „MUSCULATURII” ROBOȚILOR

GELUL UTILIZAT PENTRU ÎMBUNĂTĂȚIREA „MUSCULATURII” ROBOȚILOR

63
0
(c) leonello calvetti/Alamy

Mușchii umani devin mai puternici atunci când sunt supuși la efort. În prezent, roboții ar putea face același lucru, datorită unui gel care se întărește atunci când este expus la vibrații.

Zhao Wang și colegii acestuia din cadrul Universității din Chicago au creat gelul prin încorporarea unor nanoparticule de oxid de zinc într-un amestec de celuloză. Ulterior, aceștia au indus vibrații în material folosind un dispozitiv conceput pentru a testa construcția mașinilor și avioanelor. Aceștia au descoperit faptul că nanoparticulele emit o sarcină electrică, creând noi legături în interiorul gelului, pe măsură ce materialul se transformă într-un polimer.

Echipa a constatat că rezistența materialului a crescut pe măsură ce acesta a fost supus vibrațiilor. Materialul întărit și-a menținut forma atunci când a fost strivit cu ajutorul unei prese, dar gelul netratat a fost deformat permanent, demonstrându-se faptul că gelul a devenit de până la 66 de ori mai rigid în urma vibrațiilor.

„Putem dezvolta masa musculară cu ajutorul exercițiilor fizice. Dorim să imităm acest proces, astfel încât atunci când utilizăm mușchiul artificial, acesta să își poată crește rigiditatea”, a declarat Wang.

În prezent, echipa de cercetători își propune să desfășoare procesul printr-o metodă reversibilă. Aceștia încearcă să creeze legături care se vor descompune în timp și, care vor crește, de asemenea, și duritatea materialului. „Gelul ar putea avea o serie de aplicații, precum mușchii artificiali pentru roboți, care se vor putea adapta sarcinilor și care vor putea deveni mai puternici prin efectuarea de mișcări repetitive. De asemenea, acești mușchi ar putea scădea rezistența pentru a-și crește flexibilitatea cu scopul de a efectua, mai facil, o nouă sarcină”, a declarat Wang.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.