Acasă Planeta Pământ STUDIEREA SCOARȚEI TERESTRE CU AJUTORUL UNDELOR SONORE PRODUSE DE BALENE

STUDIEREA SCOARȚEI TERESTRE CU AJUTORUL UNDELOR SONORE PRODUSE DE BALENE

170
0
(c) Wildestanimal/Alamy

Cântecele balenelor cu înotătoare, unele dintre cele mai puternice sunete produse de animalele din ocean, pot fi folosite pentru a obține informații cu privire la structura scoarței terestre.

Această idee a fost propusă de către Václav Kuna din cadrul Institutului de Geofizică din Praga și de colegul său, John Nábĕlek, din cadrul Universității de Stat din Oregon, în timp ce aceștia înregistrau activitatea seismică a cutremurelor de pe coasta Oregonului.

„În timp ce procesam datele am constatat că există câteva semnale înregistrate pe care nu le-am recunoscut”, a declarat Kuna. Misterul a fost rezolvat atunci când acesta și-a dat seama că stațiile înregistrau cântecele produse de balene cu înotătoare (Balaenoptera physalus).

Între anii 2012 și 2013, echipa a lansat 54 de stații cu seismometre pe fundul oceanului (OBS) pentru a înregistra activitatea seismică. Patru dintre aceste stații au înregistrat șase cântece de balenă ale căror durată a variat între 2,5 și 4,9 ore.

„Sunetele se propagă prin apă și pătrund în pământ. După aceea, acestea ricoșează de straturile din scoarța oceanică și revin la suprafață, unde le înregistrăm prin intermediul stațiilor OBS”, a declarat Kuna.

Dacă se cunoaște distanța dintre balenă și stație, distanță care poate fi calculată cu ajutorul frecvenței undelor sonore, pot fi măsurate unde sonore care se întorc. Astfel, pe măsură ce sunetul pătrunde în sol și se reflectă prin diferitele straturi ale acestuia, se poate determina compoziția și grosimea scoarței terestre.

Cercetătorii au testat teoria în apropierea stațiilor OBS și au constatat faptul că, în urma analizei cântecelor de balenă, s-a putut determina grosimea straturilor superioare de sedimente. Rezultatele lor s-au potrivit cu valorile grosimilor determinate, anterior, de către geologi.

Pentru a studia scoarța oceanică a Pământului sunt utilizate, în mod convențional, pistoale cu aer seismice, care funcționează într-un mod similar. Acestea creează unul dintre cele mai puternice sunete provocate de om în ocean prin eliberarea de explozii puternice de aer sub presiune. Totuși, acestea pot avea efecte nocive asupra animalelor, putându-le perturba vocalizele, precum cele produse de balene. „Pistoalele cu aer seismice produc poluare fonică în ocean, sunt foarte scumpe și nu sunt ecologice”, a declarat Kuna.

Deși cântecele de balenă nu sunt la fel de eficiente ca pistoalele cu aer seismice, ele pot fi folosite pentru a completa metodele existente. Pistoalele cu aer emit o gamă mai largă de frecvențe cu ajutorul cărora se poate determina compoziția scoarței oceanice a Pământului cu o rezoluție mai mare decât cântecele balenelor. Totuși, există potențial în utilizarea cântecelor altor balene, precum a cașaloților, care prezintă o gamă mai largă de frecvențe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.