Girafele femele adulte, care petrec mai mult timp în cadrul unui grup, trăiesc mai mult decât animalele care duc o viață solitară.
Monica Bond și colegii acesteia din cadrul Universității din Zurich, Elveția, au analizat 512 femele de girafe, răspândite pe o suprafață de 1500 de kilometri pătrați, în ecosistemul Tarangire din nordul Tanzaniei. Aceștia au verificat această zonă de șase ori pe an, între anii 2012 și 2016 și au efectuat fotografii ale girafelor femele pe care le-au întâlnit.
Echipa de cercetători a utilizat un software denumit WildID pentru a identifica girafele. „Fiecare girafă se naște cu un model unic de pete, iar acestea rămân neschimbate pe tot parcursul vieții lor”, a declarat Bond.
Pe baza unor cercetări similare efectuate asupra oamenilor, cercetătorii au construit o rețea socială de girafe pentru a cartografia relațiile dintre femele, precum și dimensiunile medii ale grupurilor.
În urma analizării acestor date, echipa de cercetători a descoperit faptul că girafele femele care au trăit în grupuri cu cel puțin alte trei femele, au avut o probabilitate mai mare de supraviețuire decât indivizii mai solitari. De asemenea, sociabilitatea a reprezentat cel mai important factor de supraviețuire, comparativ cu alți factori de mediu, inclusiv apropierea de așezările umane, sursele de hrană și tipul de vegetație.
„Noi suntem de părere că acest mod de organizare reduce stresul general al acestor femele și le permite să ducă o viață mai relaxată”, a declarat Bond.
Acest lucru nu este valabil și pentru masculi. În cadrul cercetărilor anterioare s-a arătat faptul că aceștia sunt animale solitare care se deplasează pentru a căuta femele cu care se pot împerechea și nu formează relații stabile și de lungă durată cu alte girafe.
„Adunarea în grupuri mici pare să încurajeze schimbul de informații cu privire la cele mai potrivite surse de hrană”, a declarat Daniel Rubenstein din cadrul Universității Princeton. De asemenea, această comunicare ar putea ajuta ca girafele să se apere mai bine de prădători și să își poată crește în siguranță puii.
„De asemenea, traiul în grup reduce hărțuirea masculină, deoarece femeile solitare sunt mai susceptibile de a fi hărțuite de masculi”, a declarat Bond.