Acasă Planeta Pământ CUM IMOBILIZEAZĂ PĂIANJENII PRADA?

CUM IMOBILIZEAZĂ PĂIANJENII PRADA?

204
0
(c) Emanuele Olivetti

Unii păianjeni capturează o pradă mult mai mare decât dimensiunea acestora, inclusiv șopârle. Pentru a evita situația în care prada scapă, aceștia își utilizează pânza drept scripete pentru a ridica de la sol animalele.

Gabriele Greco și Nicola Pugno, din cadrul Universității din Trento, Italia, prin intermediul unor camere cu filmare accelerată, au observat cinci păianjeni aflați în captivitate, din familia Theridiidae, cea mai frecventă specie de păianjen găsită în casele oamenilor. Aceștia capturează gândaci de până la 50 ori mai mari decât dimensiunea lor. Cercetătorii au descoperit faptul că păianjenii își utilizau greutatea corporală pentru a aplica tensiune asupra firelor de pânză, menținându-le întinse înainte de a captura gândacii. Ulterior, păianjenii au continuat să atașeze din ce în ce mai multe fire de pânză asupra prăzii lor, până când acestea puteau fi imobilizate și ridicate în aer.

„În final, toate aceste fire creează suficientă tensiune pentru a ridica prada, și asta se întâmplă atunci când păianjenul câștigă. Fiind în aer, prada nu poate scăpa pentru că nu se poate prinde de suprafața solului. Odată ce prada este deasupra solului și se află în imposibilitatea de a fugi, păianjenul are timpul necesar să o ucidă și să o devoreze”, a declarat Greco.

Cercetătorii au descoperit faptul că pânza nu se întindea prea mult în timpul ridicării, probabil, pentru că păianjenii o pregătiseră deja, înainte de a o atașa asupra prăzii lor. Acest lucru a permis firelor să se refacă, în momentul în care gândacii se străduiau să scape din capcana păianjenilor. „Această pânză, utilizată pentru a ridica și imobiliza prada, este foarte puternică, comparabilă cu oțelul și este la fel de elastică, precum mătasea normală, utilizată în industria textilă”, a afirmat Greco.

„Acest lucru este foarte interesant, deoarece s-ar putea să nu te aștepți ca un animal atât de simplu, să cunoască modul de utilizare ale anumitor instrumente pentru a-și prinde prada, într-un mod atât de sofisticat, a menționat acesta. Pânza poate permite păianjenilor să aibă un impact supradimensionat asupra ecosistemelor acestora, prin consumul diferitelor tipuri de animale mici, nemaifiind nevoie de limitarea lor asupra gândacilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.