În cadrul celui mai amplu sondaj realizat vreodată, cu privire la schimbările climatice, s-a constatat faptul că 64% dintre oameni consideră că schimbările climatice reprezintă o „urgență globală”.
Marea Britanie, care va găzdui summit-ul climatic, COP26, în luna noiembrie 2021, a prezentat cel mai mare nivel de îngrijorare, 81% din populație fiind de părere că schimbările climatice reprezintă o amenințare iminentă. Dintre țările cu venituri ridicate, cea mi mică valoare s-a înregistrat în SUA (65%). Totuși, președintele Joe Biden a făcut din schimbările climatice una dintre prioritățile sale principale. Media populațiilor de oameni, care consideră că schimbările climatice sunt îngrijorătoare, este de 58% pentru țările cu venituri mici și 74% în cazul statelor insulare, în curs de dezvoltare, întrucât multe dintre acestea sunt expuse riscului creșterii nivelului mării.
La nivel global, conservarea pădurilor și a terenurilor a reprezentat cea mai populară modalitate de combatere a emisiilor de dioxid de carbon, 54% din populație optând pentru aceasta dintr-o listă de 18 opțiuni. „Sondajul climatic al popoarelor”, comandat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, a înregistrat 1,4 milioane de răspunsuri din 50 de țări. Deși alte sondaje climatice au acoperit mai multe țări, acesta prezintă cea mai mare rată de răspuns de până acum.
Stephen Fisher, din cadrul Universității din Oxford, care a ajutat la contorizarea răspunsurilor, a declarat faptul că rezultatele conțin câteva surprize. „Deși Marea Britanie s-a situat în sondajele anterioare, de obicei, în jumătatea superioară a țărilor europene, care au prezentat îngrijorări cu privire la schimbările climatice, este pentru prima dată când aceasta se situează pe locul 1. Extinction Rebellion a fost foarte prezentă în Marea Britanie, așadar, este posibil ca mesajul lor să fi ajuns la oamenii din Marea Britanie”, a declarat Fisher.
Sondajul a fost realizat într-un mod neconvențional. Acesta a apărut sub forma unei reclame pe dispozitivele persoanelor care utilizau aplicații mobile, inclusiv Angry Birds și Subway Surfers. Respondenții au primit întrebări cu privire la vârstă, sex și nivelul de educație. De asemenea, aceștia au trebuit să își exprime și opinia lor cu privire la schimbările climatice și politici.
Prin implementarea acestei abordări, oamenii din unele țări, precum Bhutan, Republica Democrată Congo, Sudan și Trinidad și Tobago au putut oferi, pentru prima dată, o opinie cu privire la schimbările climatice.
Fisher și colegii săi au analizat răspunsurile pentru a se asigura că acestea sunt reprezentative pentru populația fiecărei țări, rezultând o marjă de eroare de plus sau minus 2%. „A fost nevoie să scoatem din calcul răspunsul multor tineri, din cauza ratei de răspuns mai scăzute din rândul persoanelor în vârstă”, a adăugat acesta.
În prezent, un număr mare de guverne se pregătesc să urmărească modelul unor țări, precum Marea Britanie, și să prezinte, în cadrul ONU, noi planuri mai dure de reducere a emisiilor de carbon.