Acasă Robotică MODUL DE DEPLASARE AL UNUI ROBOT CALMAR

MODUL DE DEPLASARE AL UNUI ROBOT CALMAR

155
0
(c) Bujard et al., Sci. Robot. 6, eabd2971 (2021)

Robotul calmar care prezintă, în timpul deplasării, aceeași eficiență energetică ca cea a animalelor reale, ar putea fi util pentru proiectarea următoarelor generații de submarine.

Calmarii reali prezintă o serie de aripioare de mici dimensiuni care ajută la creșterea manevrabilității acestora. Totuși, atunci când este necesar ca aceștia să accelereze rapid, calmarii aspiră și expulzează apa pentru a se propulsa. De-a lungul timpului, cercetătorii au încercat să construiască roboți care să imite acest comportament. În prezent, o echipă de cercetători, condusă de Gabriel Weymouth din cadrul Universității din Southampton, Marea Britanie, a descoperit o modalitate de a crește eficiența roboților.

Weymouth și colegii acestuia au creat un robot, asemănător unei umbrele, cu opt  tentacule de plastic printate 3D și acoperite cu un material din cauciuc. Pentru ca acesta să se propulseze prin apă, robotul flexează spre exterior tentaculele pentru a aspira apă și le contractă pentru a o expulza.

Cercetătorii au experimentat operarea robotului la diferite frecvențe de deschidere și închidere a tentaculelor, comparând energia consumată și energia produsă pentru a măsura eficiența acestuia.

Aceștia au descoperit faptul că producerea impulsurilor la rezonanța nativă a robotului, adică frecvența cu care robotul tinde să funcționeze în mod natural, a condus la atingerea unei eficiențe de 100 de ori mai mare decât cea determinată la viteze mai mari sau mai mici. Această eficiență este similară cu cea a calmarului, care prezintă cea mai mare eficiență de energie în deplasare din natură.

Operând la această frecvență, robotul poate profita de corpul său elastic pentru a se „contracta” și pentru a se pregăti pentru alimentarea energetică a următorului impuls. Acest comportament este similar cu modul în care este împinsă o persoană aflată într-un leagăn, în care un impuls la momentul potrivit, face ca aceasta să se balanseze puțin mai mult de fiecare dată. În cadrul cercetărilor anterioare s-a arătat faptul că multe animale adoptă strategii similare, ce presupun utilizarea rezonanțelor naturale pentru a stimula mișcarea.

Weymouth speră că designul ar putea fi adaptat pentru a crea un sistem de propulsie mai eficient pentru viitoarele submarine și care să prezinte un risc mai redus pentru fauna marină, deoarece, spre deosebire de elice, dispozitivul nu va prezenta aceiași duritate. „Nu va mai fi nevoie de utilizarea elicelor”, a adăugat acesta.

În prezent, echipa intenționează să echipeze robotul cu propulsoare suplimentare pentru a crește manevrabilitatea, deoarece versiunea actuală se poate deplasa doar în linie dreaptă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.