Acasă Planeta Pământ MODUL DE DEPLASARE AL MEDUZELOR

MODUL DE DEPLASARE AL MEDUZELOR

463
0
(c) ALEXANDER SEMENOV/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Deși acestea nu prezintă aripioare, meduzele sunt unele dintre cele mai eficiente înotătoare din punct de vedere energetic. Acestea realizează acest lucru folosind clopotele lor pentru a crea o forță de împingere, astfel încât să se poată propulsa prin apă.

Indiferent dacă zboară sau înoată, un animal poate obține un impuls cu ajutorul efectului solului, în cadrul căruia forța de frecare se reduce, facilitându-se, astfel, desprinderea de la sol. Acest efect apare și în cazul avioanelor. Cu toate acestea, meduzele (Aurelia aurita) își petrec cea mai mare parte a vieții în mări sau oceane, așadar, ele nu au suprafețe ajutătoare pentru deplasarea acestora. În schimb, acestea creează în apă o zonă de înaltă presiune sub clopot, care le oferă un impuls.

Brad Gemmell și colegii săi, din cadrul Universității din Florida de Sud, au înregistrat mișcările a opt meduze care înotau liber într-un acvariu. Pentru a urmări vârtejurile de apă create, în timp ce meduzele înotau, aceștia au introdus în apă mărgele microscopice de sticlă și au utilizat un laser pentru a le ilumina.

Cercetătorii au descoperit faptul că, pe măsură ce meduzele își contractau corpurile pentru a înota, acestea au generat două perechi de vârtejuri. Pe măsură ce o meduză se extinde și își contractă clopotul, aceasta creează două vârtejuri la marginea clopotului, care îndepărtează apa din vecinătatea corpului animalului. După aceea, sunt create sub clopot alte două vârtejuri care se deplasează în direcția opusă, împingând apa spre tentaculele meduzei.

În acea zonă, se creează o zonă de presiune ridicată asemănătoare unui perete de apă, care servește unui scop similar unei suprafețe reale, permițând apariția efectului solului.

În cadrul lucrărilor anterioare s-a arătat faptul că acest „vârtej de oprire” permite meduzelor să își recapete energie și să se deplaseze pe distanțe cu 30% mai mari decât în mod normal.

Gemmell consideră că această descoperire ar putea fi utilă în ceea ce privește crearea unor vehicule mai eficiente. Acest mecanism ar putea reprezenta baza de inspirație pentru dezvoltarea unei serii de noi modele care utilizează acest efect de vortex, pentru a permite, de exemplu, submarinelor să se deplaseze cu viteze mai mari.

„Nu ar fi surprinzător dacă și alte animale, precum peștii, ar putea crea și folosi vârtejuri în acest scop, dar simplitatea și transparența meduzelor le fac candidații ideali pentru studierea acestor mișcări”, a adăugat Gemmell,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.