Acasă Planeta Pământ DECESELE ORCILOR PROVOCATE DE ACTIVITĂȚILE UMANE

DECESELE ORCILOR PROVOCATE DE ACTIVITĂȚILE UMANE

328
0
(c) Nature Picture Library / Alamy

Oamenii sunt adesea implicați în decesele orcilor. În prezent, o echipă de cercetători care a analizat cauzele deceselor orcilor din Oceanul Pacific a legat unele dintre decese de activitatea umană.

În ciuda faptului că sunt denumite, în mod obișnuit, balene ucigașe, orca este de fapt  o specie de delfin. Stephen Raverty și colegii acestuia din cadrul Ministerului Agriculturii din Columbia Britanică din Canada au examinat 53 de orci care au eșuat în zona de est a Oceanului Pacific, între anii 2004 și 2013, pentru a determina cauza morții acestora. Echipa a reușit să identifice cauza morții în cazul a 22 dintre acestea.

Un pui de orcă a murit de septicemie, după ce a înghițit un cârlig mare care i-a străpuns gâtul, în timp ce șase dintre animale au fost lovite de nave, înainte de a muri, iar alte trei au prezentat răni traumatice ale căror cauze nu au putut fi depistate. Potrivit lui Raverty, un animal a fost observat apropiindu-se de o navă și a murit după ce acesta a fost lovit de elice.

Alte orci au murit în urma unor infecții, paraziți, anomalii congenitale și boli de reproducere. Malnutriția a contribuit la decesul mai multor orci, multe fiind foarte slăbite și prezentând o afecțiune numită „cap de arahidă”, în cadrul căreia există o pierdere de grăsime în zona posterioară a capului.

Malnutriția ar putea fi rezultatul activității umane. Pescuitul excesiv și schimbările climatice pot reduce cantitatea de hrană a orcilor. De asemenea, în corpul orcilor se pot acumula substanțele poluante care pot produce slăbirea sistemul imunitar.

„Balenele ucigașe se găsesc în toate oceanele de pe planetă, de la apele arctice la cele antarctice, așadar este greu de generalizat, dar putem spune că cea mai mare amenințare la adresa sănătății acestora o reprezintă activitatea umană”, a declarat Erich Hoyt, co-președintele IUCN Marine Mammal Protected Areas Task Force.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.