Acasă Știri VIESPILE DIN AUSTRALIA POT PUNE ÎN PERICOL FUNCȚIONAREA AVIOANELOR

VIESPILE DIN AUSTRALIA POT PUNE ÎN PERICOL FUNCȚIONAREA AVIOANELOR

195
0
O viespe Keyhole pe un dispozitiv imprimat 3D, similar cu cele montate pe avioane care măsoară viteza vântului. (c) House et al (2020) PLOS ONE

Viespile keyhole sunt cunoscute pentru construirea cuiburilor în structuri fabricate de om. În prezent, s-a demonstrat faptul că acestea își fac cuiburi în dispozitivele montate pe avioane, care sunt cruciale pentru măsurarea vitezei aerului în timpul zborului. Blocajele din cadrul acestor tuburi au condus la accidente fatale în trecut, deoarece piloții pot interpreta greșit viteza vântului.

Alan House și colegii acestuia, din cadrul companiei de consultanță Eco Logical Australia, au studiat comportamentul viespilor keyhole (Pachodynerus nasidens) pe aeroportul din Brisbane, de-a lungul a trei ani. Echipa a descoperit faptul că viespile își construiesc cuiburi cu ușurință în tuburile pitot, instrumente asemănătoare celor montate, adesea, sub cabina de pilotaj, în exteriorul avionuui.

Cercetarea a fost inițiată din cauza mai multor incidente de siguranță, care au implicat aceste viespi, inclusiv unul în care avionul a trebuit să aterizeze la scurt timp după decolare, deoarece piloții au identificat o discrepanță a vitezei vântului. Cauza acestei probleme a fost un tub pitot blocat. „Nu este o situație de urgență de tipul Mayday, dar din cauza acestor probleme se pot închide pistele de decolare”, a adăugat House.

Pentru a identifica cauza acestor blocaje, echipa de investigație a imprimat 3D o serie de replici ale tuburilor pitot și au fost poziționate în patru locații din cadrul Aeroportului Brisbane, timp de 39 de luni.

În fiecare locație au fost montate trei panouri, fiecare conținând până la șase tipuri de tuburi, inclusiv modelele ce se găsesc pe aeronavele Boeing 737 și Airbus A320 și A330. Cercetătorii au verificat tuburile de 49 de ori, între lunile februarie 2016 și aprilie 2019, înlocuindu-le ori de fiecare dată când au observat un blocaj.

În acea perioadă, aceștia au descoperit 93 de sonde complet blocate, toate cauzate de cuiburi ale viespilor keyhole. Viespile au preferat tuburile pitot cu diametrul mai mare, de 3 milimetri, și și-au construit aproape toate cuiburile între lunile noiembrie și mai.

În America de Sud și America Centrală, zona originară a viespilor keyhole, insectele își construiesc cuiburi în diverse cavități, inclusiv găuri de chei și prize electrice. „Acestea sunt destul de cunoscute pentru diversitatea comportamentului lor în ceea ce privește construcția de cuiburi”, a declarat House.

În urma cercetării, au fost introduse strategii de reducere a riscurilor, precum acoperirea tuburilor pitot la sosirea aeronavelor pe Aeroportul Brisbane.

„Ne străduim să menținem zborurile sigure în Brisbane. Având în vedere că această specie de viespe a ajuns în Australia, traversând Oceanul Pacific, este posibil ca aceasta să se răspândească și în alte părți ale țării”, a declarat House.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.