La începutul anului 2020, astronomii au descoperit o mini-lună care orbita în jurul Pământul.
În luna februarie 2020, atunci când astronomii, din cadrul centrului Catalina Sky din Arizona, au observat un obiect de dimensiuni mici. pe care l-au denumit 2020 CD3. care orbita în jurul planetei, aceștia nu au putut fi siguri dacă este vorba despre o mini-lună sau un obiect artificial, precum un propulsor de rachetă. În următoarele câteva luni, Grigori Fedorets și colegii acestuia din cadrul Queen’s University Belfast din Marea Britanie au utilizat o serie de telescoape, din întreaga lume, pentru a efectua mai multe măsurări ale obiectului și pentru a afla originea acestuia.
Aceștia au descoperit faptul că obiectul avea un diametru de aproximativ 1,2 metri. Pe baza analizării culorii și strălucirii sale, acesta era probabil compus din silicat, la fel ca multe alte corpuri din centura de asteroizi. De asemenea, oamenii de știință au urmărit orbita corpului într-un efort de a afla de unde ar fi putut proveni, înainte ca acesta să fie prins pe orbita Pământului cu aproximativ 2,7 ani în urmă.
„Pe baza simulărilor, timpul mediu de captură în cazul unei mini-luni este de doar nouă luni, deci acest obiect a fost capturat pentru o perioadă mai lungă decât se aștepta. Totuși, acest obiect s-a deplasat foarte aproape de luna Pământului, care a avut o influență asupra acestuia, deviindu-l pe o orbită mai stabilă”, a declarat Fedorets.
În luna martie 2020, CD3 2020 a ieșit din orbita Pământului, dar cercetătorii prezic că odată ce Observatorul Vera C. Rubin, un telescop uriaș în prezent în construcție în Chile, va fi finalizat, ar trebui să se poată descoperi mai multe corpuri cerești similare.
„Am putea detecta o mini-lună o dată la două sau trei luni, în cel mai bun caz. În cel mai rău caz, poate o dată pe an”, a declarat Fedorets. Acest lucru ar putea fi important, deoarece se cunosc foarte puține lucruri cu privire la acest tip de asteroid relativ mic, iar descoperirea lor pe orbită poate oferi o oportunitate unică de a-i studia îndeaproape.