Cercetătorii au declarat faptul că această tendință ar putea conduce la apariția unor probleme, în ceea ce privește aprovizionarea și creșterea prețurilor produselor alimentare.
În Marea Britanie, aprovizionarea cu fructe și legume a devenit treptat dependentă de importul din țările vulnerabile la schimbările climatice, a constatat un studiu condus de Colegiul de Sănătate publică și Medicină Tropicală London (LSHTM).
Studiul a implicat analizarea datelor publice privind comerțul cu produse alimentare între anii 1987-2013. Echipa de cercetare a estimat faptul că în acest interval de timp, contribuția internă la aprovizionarea totală cu fructe și legume, din Marea Britanie, a scăzut de la 42% la 22%, în timp ce importul din țările vulnerabile la schimbările climatice a crescut de la 20% până la 32%.
De asemenea, aceștia au descoperit că varietatea de fructe și legume importate în Marea Britanie a crescut, cu schimbări majore către produsele mai exotice.
„Modelele comerciale actuale ale Marii Britanii și schimbările climatice presupune că aprovizionarea cu fructe și legume nu este sigură. Admiterea faptului că o componentă esențială a rezilienței sistemului alimentar este comerțul, prin urmare reprezintă și o informație vitală pentru factorii de decizie politică”, a declarat autorul principal al studiului, Pauline Scheelbeek, din cadrul Centrului pentru Schimbări Climatice și Sănătate Globală al LSHTM.
„În cazul în care nu se adoptă măsuri adecvate de adaptare la schimbările climatice în țările producătoare, creșterea dependenței privind importul de fructe și legume din țările respective va conduce la probleme de aprovizionare în Marea Britanie, influențând prețul și consumul acestor produse alimentare. Acest lucru ar putea reprezenta o provocare majoră în eforturile noastre de a promova un consum cât mai mare de fructe și legume în Marea Britanie, atât din motive de sănătate, cât și din motive de mediu”, a adăugat aceasta.
În ciuda faptului că fructele și legumele sunt componente esențiale ale dietelor sănătoase, doar 30% dintre adulți și 18% dintre copiii din Anglia consumă cele cinci porții recomandate pe zi. Potrivit cercetătorilor, orice creștere a prețului ar putea afecta, în mod special, persoanele din gospodăriile cu venituri mici.