Acasă Planeta Pământ UN AISBERG DE DIMENSIUNEA CIPRULUI SE AFLĂ PE O TRAIECTORIE DE COLIZIUNE...

UN AISBERG DE DIMENSIUNEA CIPRULUI SE AFLĂ PE O TRAIECTORIE DE COLIZIUNE CU O INSULĂ

15827
0
(c) Sentinel Hub EO Browser, Sentinel-3

Un aisberg de mărimea Ciprului se află pe un curs de coliziune cu Georgia de Sud, acesta reprezentând o amenințare majoră pentru coloniile importante de pinguini și foci ale insulei atlantice.

Aisbergurile care se desprind din Antarctica se dezintegrează adesea în Atlanticul de Sud, acea regiune având fiind cunoscută sub numele de „cimitirul aisbergurilor”. Cu toate acestea, cercetătorii sunt de părere că dimensiunile acestui aisberg (158 kilometri lungime și 48 km lățime), denumit A68a, sunt neobișnuite.

A68a urmărește un traseu care pare să conducă spre Georgia de Sud. Cu o viteză de aproximativ un kilometru pe zi, A68a ar putea ajunge la insulă în decurs de o lună. Acesta amenință să blocheze accesul coloniilor de pinguini macarooni, gentoo, imperiali și antarctici de pe insulă la mâncare, precum și a focilor elefant și leopard. Acest lucru ar îngreuna hrănirea puilor acestora.

„Dacă aisbergul va rămâne blocat în unul din numeroasele golfuri, efectele acestuia ar putea fi foarte grave”, a declarat Peter Fretwell în cadrul British Antarctic Survey (BAS). Georgia de Sud, un teritoriu britanic, prezintă o biodiversitate foarte mare, găzduind, de asemenea, colonii uriașe de păsări marine, inclusiv albatrosul.

Totuși, focile și pinguinii sunt cei mai expuși riscului, a declarat Geraint Tarling în cadrul BAS. „O astfel de catastrofă va avea un impact masiv asupra populației mondiale a acestor specii”, a adăugat acesta.

De asemenea, organismele de pe fundul mării ar fi distruse, eliberând cantități mari de dioxid de carbon în atmosferă, a adăugat Tarling. O cantitate atât de mare de apă dulce rece ar putea afecta negativ algele marine, având efecte secundare în ceea ce privește lanțul trofic care ar afecta mai departe păsările, focile și balenele.

„Din fericire, nu se știe sigur dacă A68a va ajunge în Georgia de Sud”, a declarat Fretwell. În prezent, acesta se află la marginea nordică a traiectoriilor care conduc spre insulă. În plus, chiar dacă acesta are o grosime estimată la 200 de metri, unele zone submarine stâncoase din jurul insulei au adâncimi mai mici decât atât, așadar aisbergul ar putea rămâne blocat până să ajungă la insulă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.