Acasă Planeta Pământ ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ AFECTEAZĂ MIGRAȚIA ANIMALELOR

ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ AFECTEAZĂ MIGRAȚIA ANIMALELOR

299
0
(c) Tom Walker/Alamy

În ultimele trei decenii, cercetătorii au colectat o cantitate imensă de date, pentru a studia comportamentul a 86 de specii arctice, și au observat faptul că animalele din zona arctică, inclusiv renii și vulturii aurii, migrează mai devreme din cauza schimbărilor climatice.

„Avem capacitatea de a monitoriza mișcările animalelor la o scală foarte mare. Se pare că animalele răspund și se adaptează la schimbările climatice în mod inconștient”, a declarat Eliezer Gurarie din cadrul Universității din Maryland.

În ultimii 15 ani, Gurarie și echipa sa au utilizat localizatori GPS și sateliți pentru a urmări migrația de primăvară, a peste 900 de femele de reni. Aceștia au descoperit faptul că femelele migrează pentru a da naștere cu aproximativ o zi mai devreme, anual, probabil ca urmare a creșterii temperaturilor.

„Aceste tipare sunt strâns legate de încălzirea globală. Zona arctică se confruntă cu unele dintre cele mai puțin cunoscute efecte ale schimbărilor climatice, încălzindu-se de două ori mai rapid decât media globală”, a adăugat acesta.

„Schimbarea perioadei, în care aceste animale dau naștere, poate fi riscantă în nordul Arcticii. Există șanse mai mari ca puii să întâmpine furtuni. Mulți vor muri în mod inevitabil pentru că nu pot face față condițiilor extreme, care pot aduce zăpezi de până la jumătate de metru”, a declarat Gil Bohrer, membru al echipei din cadrul Universității de Stat din Ohio.

„Populația de reni este deja în declin, iar schimbările climatice înrăutățesc situația. Acest lucru reprezintă o amenințare pentru oamenii care locuiesc în regiune și trăiesc de pe urma acestora”, a adăugat Gurarie.

În mod similar, vulturii aurii, care trăiesc de obicei în tundra arctică, au început migrația de primăvară cu o jumătate de zi mai devreme în fiecare an, în ultimii 25 de ani.

„Pentru a înțelege modul în care animalele reacționează la schimbările climatice, avem nevoie de o perioadă foarte lungă de observare, lucru care a fost posibil până de curând”, a declarat Bohrer.

Arhiva cercetătorilor privind mișcarea animalelor din zona arctică conține în prezent peste 15 milioane de date GPS cu privire la 8000 de animale. „Arhiva noastră poate ajuta la gestionarea speciilor pe cale de dispariție, deoarece schimbările climatice vor deveni din ce în ce mai mari”, a declarat Bohrer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.