În urma unor cercetări, s-a constatat faptul că fumătorii sunt mai predispuși să renunțe la acest viciu, dacă locuiesc în apropierea spațiilor verzi. De asemenea, cercetătorii au descoperit faptul că persoanele care locuiesc în cartiere, a căror vegetație este mai abundentă, sunt mai puțin susceptibili la obiceiul de a fuma.
Cercetarea, publicată în revista Social Science & Medicine, se bazează pe datele prelevate de către Health Survey for England (HSE), în cadrul unui studiu a peste 8.000 de adulți.
„Acest studiu este primul care a investigat asocierea dintre spațiile verzi ale cartierelor și fumătorii din Anglia”, a declarat Leanne Martin, autorul principal al studiului, din cadrul Universității din Plymouth.
„Constatările pun în evidență necesitatea de a proteja și de a investi în resursele naturale, atât în comunitățile urbane, cât și în cele rurale, pentru a maximiza beneficiile acestora în ceea ce privește sănătatea publică.”
„În cazul în care constatările noastre sunt confirmate de cercetările pe care le efectuăm, ar putea fi prescrise terapii naturiste, pentru a ajuta persoanele care încearcă să renunțe la fumat.”
În cadrul studiilor anterioare, efectuate de aceeași echipă de cercetători, s-a arătat faptul că accesul la spații verzi este asociat cu un consum mai redus de alcool și alimente nesănătoase, precum și cu o mai bună stare fizică și mentală.
Dintre cei care au luat parte la sondaj, mai puțin de o cincime (19%) erau fumători actuali, în timp ce aproape jumătate (45%) au fumat în mod regulat, la un moment dat în timpul vieții lor.
În urma studiului s-a arătat faptul că numărul persoane fumătoare, care locuiesc în zone cu spații verzi, a fost cu 20% mai mic decât cel din zonele cu puțină vegetație. Dintre cei care au fumat la un moment dat în timpul vieții, persoanele care locuiau în cartiere mai verzi au fost cu până la 12% mai predispuse să renunțe la fumat.
Autorii sugerează faptul că extinderea spațiilor verzi ar putea fi inclusă în strategia de sănătate publică, pentru reducerea numărului de fumători.
„În ciuda scăderii numărului de fumători din ultimul deceniu, acest viciu rămâne o problemă globală de sănătate publică”, a declarat co-autorul studiului, Dr. Mathew White, cercetător senior în cadrul Universității din Viena și profesor onorific asociat la Universitatea din Exeter.
„În fiecare an, guvernele din întreaga lume cheltuiesc miliarde de euro, încercând să abordeze această problemă, atât prin încercarea de îmbunătățire a sănătății publice, cât și prin reducea presiunii asupra serviciilor de sănătate.
„Acest studiu subliniază necesitatea atât a prezervării spațiilor verzi existente, cât și a construirii unor noi spații.”