Acasă Știri VOPSEAUA ALBĂ POATE SCĂDEA TEMPERATURA CLĂDIRILOR

VOPSEAUA ALBĂ POATE SCĂDEA TEMPERATURA CLĂDIRILOR

179
0
(c) Johner RF/Getty Images

O nouă vopsea „super-albă” este atât de reflectorizantă încât poate răci o suprafață, sub acțiunea temperaturii aerului înconjurător sau luminii soarelui. Aceasta ar putea contribui la reducerea utilizării climatizării, cu consum intensiv de energie, în țările fierbinți.

Având în vedere că, până în anul 2050, utilizarea globală a energiei va crește cu 90%. În deceniile următoare, modalitățile de a păstra o temperatură scăzută a clădirilor, fără a utiliza energie, vor fi vitale. În timp ce „acoperișurile reci”, vopsite în alb, sunt o vedere obișnuită în regiunile cu climat cald, experții în materiale susțin faptul că acestea pot fi îmbunătăție.

Xiulin Ruan și colegii săi, din cadrul Universitatății Purdue, au dezvoltat o vopsea albă, care a fost atât de reflectorizantă și izolatoare la radiațiile de căldură, încât a răcit o suprafață cu 1,7 °C sub temperatura aerului din jur , în timpul testelor din Indiana. Comparativ cu vopselele comerciale reflectorizante, care reflectă aproximativ 80-90% din energia solară, noua vopsea a reușit să reflecte 95,5%.

Deși sună contra-intuitiv, suprafața poate fi răcită sub temperatura înconjurătoare, deoarece emite suficientă căldură prin răcirea radiativă din timpul zilei, procesul natural de încălzire al unui corp, cum ar fi un acoperiș, va reflecta căldura în spațiu.

Suprafețele de culoare deschisă fac acest lucru, în mod regulat, în nopțile fără nori, dar abia în anul 2014 a fost dezvoltat un material care a reușit gestioneze căldura, când nevoile de răcire ale clădirilor sunt din ce in ce mai mari.

Comparativ cu această descoperire, Ruan susține faptul că vopseaua, dezvoltată de către echipa sa de cercetare, prezintă un strat mai subțire, este mai ieftină și ar putea fi ușor aplicată. Vopseaua acrilică are în componență carbonat de calciu și își atinge parțial calitățile, prin reținerea particulelor de dimensiuni diferite, care ajută la împrăștierea diferitelor lungimi de undă, din spectrul luminii. Ruan estimează că o locuință tipică din SUA, cu o suprafață de 200 de metri pătrați, ar economisi aproximativ 50 de dolari pe lună, în cazul costurilor de răcire, comparativ cu utilizarea unei vopsele rezistente la căldură.

„Acesta este un rezultat foarte bun. Această soluție, care utilizează materiale, întâlnite des în industria vopselei, obține performanțe de răcire rezonabile. O limitare potențială ar putea fi reprezentată de către utilizare solvenților organici, dar aceasta ar putea fi rezolvată în viitor”, a declarat Aaswath Raman, din cadrul Universității din California, Los Angeles.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.