Acasă IA și VR ROBOTUL CARE ÎMBUNĂTĂȚEȘTE SĂNĂTATEA MINTALĂ A PERSOANELOR ÎN VÂRSTĂ

ROBOTUL CARE ÎMBUNĂTĂȚEȘTE SĂNĂTATEA MINTALĂ A PERSOANELOR ÎN VÂRSTĂ

79
0
Pe parcursul a două săptămâni, pacienții centrelor de îngrijire au petrecut până la 18 ore în compania robotului Pepper, care ar putea răspunde tuturor nevoilor și preferințelor acestora

Roboții ar putea fi introduși în centrele de îngrijire medicală, pentru a ajuta persoanele în vârstă, în urma unui studiu care a arătat faptul că aceștia pot îmbunătăți considerabil sănătatea mintală și pot reduce sentimentul de singurătate.

Acest studiu, care implică Universitatea din Bedfordshire, Universitatea Middlesex și Centrul de Îngrijire Advinia și condus de către Universitatea din Genova, reprezintă prima situație în care cercetătorii colaborează pentru a explora posibilitatea dezvoltării unor roboți competenți din punct de vedere cultural.

Roboții au fost testați în cadrul centrelor de îngrijire medicală din Marea Britanie, iar cercetătorii au descoperit faptul că în cazul persoanelor în vârstă, care au petrecut până la 18 ore în compania robotului Pepper, pe parcursul a două săptămâni, s-a observat o îmbunătățire semnificativă a sănătății mintale.

După două săptămâni de utilizare a acestui sistem de îngrijire, s-a observat un impact mic, dar pozitiv asupra severității singurătății în rândul pacienților și, totodată, sistemul a avut un impact pozitiv semnificativ asupra atitudinii participanților față de roboți.

Autorul principal al studiului, dr. Chris Papadopoulos, din cadrul Universității din Bedfordshire, a declarat faptul că „acest studiu este unul inovator, deoarece reprezintă cel mai mare studiu realizată vreodată, cu privire la utilizarea roboților social-autonomi, în cazul persoanelor în vârstă, care au nevoie de îngrijire permanentă”.

„Rezultatele obținute evidențiază faptul că utilizarea unui tip de inteligență artificială Caresses în cazul acestor roboți, precum Pepper, reprezintă un potențial beneficiu într-o lume în care majoritatea persoanelor în vârsta trăiesc singure, fără un sprijin emoțional și fără îngrijirea corespunzătoare de care aceștia au nevoie.”

„Sănătatea mintală precară, precum și singurătatea reprezintă probleme semnificative ale stării de sănătate, însă prin intermediul acestui studiu am demonstrat faptul că roboții pot ajuta la atenuarea acestora.”

Irena Papadopoulos, profesor de sănătate transculturală și asistență medicală, în cadrul Universității Middlesex, a fost responsabilă pentru dezvoltarea conceptelor și a orientărilor culturale, astfel încât roboții să poată corespunde nevoilor și preferințelor specifice culturii persoanelor în vârstă.

„Acești roboții inteligenți, care oferă asistență socială persoanelor în vârstă, ar putea atenua presiunile psihologice din spitale și centrele de îngrijire medicală.”

„Nimeni nu vorbește despre înlocuirea oamenilor, această evaluarea demonstrând faptul că suntem departe de a face acest lucru, însă arată și faptul că acești roboții ar putea oferi sprijin sistemelor de îngrijire medicală existente”, a declarat aceasta.

Tot aceasta a menționat și faptul că „participanții au fost în mare parte receptivi, însă au existat și critici, în ceea ce privește anumite interacțiuni, care se datorează, cel mai probabil, limitărilor de recunoaștere a vorbirii”.

Dr. Sanjeev Kanoria, chirurg, fondator și președinte al Centrului de Îngrijire Advinia, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de îngrijire medicală, pentru persoanele care suferă de demență, din Marea Britanie, a declarat următoarele: „În urma studiilor efectuate în cadrul acestui centru de îngrijire, roboții au fost testați și îmbunătățiți din punct de vedere functional,”.

„Acesta este singurul tip de inteligență artificială care poate permite o comunicare deschisă, între un robot și un pacient vulnerabil. Încercăm să implementăm acest robot în îngrijirea de rutină a persoanelor vulnerabile, cu scopul de a reduce anxietatea și singurătatea, dar și pentru a asigura continuitatea unei îngrijirii medicale corespunzătoare.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.