Acasă Spațiu și Astronomie MATERIA ÎNTUNECATĂ DIN GRUPURILE DE GALAXII

MATERIA ÎNTUNECATĂ DIN GRUPURILE DE GALAXII

167
0
Roiurile de galaxii ca aceasta îndoaie lumina mult mai mult decât prezic modelele noastre UPI / Alamy

Ceva nu arată destul de bine în grupurile de galaxii. Structura materiei întunecate care acoperă aceste grupuri enorme de materie este mult mai diferită decât ceea ce ne-am aștepta și niciunul dintre modelele actuale ale cercetătorilor nu poate explica acest comportament.

O modalitate de a măsura materia întunecată din galaxiile îndepărtate sau din grupurile de galaxii este prin analizarea modului în care acestea afectează lumina, care provine de la obiectele din spatele acestora. Când lumina trece de un obiect masiv, precum o galaxie plină de materie întunecată, gravitația acelei galaxii poate îndoi lumina, fenomen cunoscut sub numele de lentilă gravitațională.

Priyamvada Natarajan din cadrul Universității Yale și colegii săi au examinat datele privind lentilele din 11 grupuri de galaxii, pentru a determina structura materiei întunecate din interiorul acestora. Apoi au comparat aceste date cu 25 de grupuri de galaxii simulate.

„Vă puteți gândi la un grup ca la un lanț muntos mare, cu o mulțime de vârfuri mici, care sunt asociate cu galaxiile grupului”, a menționat Natarajan. Grupul în sine poate acționa ca o lentilă gravitațională, la fel ca fiecare galaxie din acesta. „În jurul acestor vârfuri mici de materie întunecată din jurul galaxiilor, se pot observa mici evenimente care formează lentile suplimentare, iar frecvența acestor evenimente la scară mică este mult mai mare decât ne-am așteptat”, a declarat aceasta.

Aceste efecte de lentilă relativ mici au fost de 10 ori mai puternice decât cele prezise de simulări și chiar și după ce Natarajan și echipa sa și-au testat rezultatele împotriva unei serii de modele posibile de materie întunecată, nu a fost clar de unde provine această discrepanță. „Nimic din arsenalul nostru de idei nu poate rezolva cu ușurință acest lucru, fiind foarte interesant”, a menționat Natarajan.

Există două posibilități: fie există o anumită eroare în simulări, care sunt de ultimă generație și sunt în concordanță cu alte observații, fie materia întunecată se comportă diferit față de modul în care au crezut fizicienii. Oricum ar fi, discrepanțele dintre aceste evenimente de lentilă sugerează faptul că nu cunoaștem ceva atât de important despre universul nostru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.