Acasă Planeta Pământ POPULAȚIILE FAUNEI SĂLBATICE ÎNREGISTREAZĂ SCĂDERI „CATASTROFALE”

POPULAȚIILE FAUNEI SĂLBATICE ÎNREGISTREAZĂ SCĂDERI „CATASTROFALE”

398
0
Populațiile sălbatice din întreaga lume au scăzut drastic în ultimii 50 de ani Martin Harvey / WWF

Populațiile globale ale faunei sălbatice se află în scădere rapidă, potrivit Raportului Planetei Vii din anul 2020 al grupului de conservare, Fundația Mondială a Naturii (FMN). Acesta dezvăluie faptul că populațiile globale de mamifere, păsări, amfibieni, reptile și pești au scăzut în medie cu 68% la nivel global începând cu anul 1970, scăzând într-un ritm mai rapid decât s-a prevăzut anterior.

Mark Wright de la FMN din Marea Britanie a declarat următoarele: „Acest lucru este catastrofal. În ciuda angajamentelor verbale și scrise în curs de desfășurare ale guvernelor și ale întreprinderilor din întreaga lume de a aborda serios criza climatică … eșuăm în mod clar”.

Raportul se bazează pe datele din Indexul Planetei Vii, produs de către Societatea Zoologică din Londra. Indicele a urmărit biodiversitatea globală între anii 1970 și 2016, prin intermediul monitorizării a 20.811 de populații din 4392 de specii de vertebrate.

Cele mai mari scăderi identificate în raport se află în America de Sud, America Centrală și Caraibe, unde dimensiunea medie a populațiilor de animale sălbatice monitorizate a scăzut cu aproximativ 94%. De asemenea, raportul subliniază faptul că trei sferturi din suprafața neînghețată a pământului a fost modificată semnificativ de activitatea umană și mai mult de 85% din suprafața zonelor umede a fost pierdută la nivel global.

Aproape una din trei specii de apă dulce din întreaga lume, se află în prezent pe cale de dispariție, iar cele 3741 de populații de apă dulce monitorizate au arătat un declin mediu de 84% din 1970.

În Marea Britanie, populațiile de potârnichi gri au scăzut cu 85% între anii 1970 – 2004, probabil din cauza intensificării agriculturii.

Unele populații de animale au crescut datorită eforturilor de conservare. În cei șase ani până în 2014, populația de tigri din Nepal a crescut cu 64%, în timp ce populația de broaște țestoase a crescut cu 154% într-o zonă protejată de pe coasta Africii de Sud între 1973 și 2009.

David Symons, director de sustenabilitate din Marea Britanie, din cadrul firmei de consultanță WSP a declarat următoarele: „Nu lipsesc aceste tipuri de rapoarte și continuă să fie o modalitate de trezire pentru afaceri, pentru guvern, dar și pentru cetățeni”.

Unele eforturi încă nu sunt suficiente, inclusiv un plan din Marea Britanie pentru protejarea biodiversității, care a fost adoptat în 2018. „Mai puțin de jumătate din indicatorii Planului de Mediu pe 25 de Ani arată îmbunătățiri, deci este multă treabă de făcut pentru a inversa pierderea biodiversității ”, a declarat Symons.

Îmbunătățirea biodiversității va necesita eforturi specifice pentru a reduce la minimum pierderea habitatelor ca urmare a producției de alimente, inclusiv restaurarea terenurilor degradate și o trecere mai mare la dietele pe bază de plante, a menționat Wright.

Pandemiile sunt legate în mod complex de expansiunea agricolă în zonele sălbatice curate, deoarece contactul dintre animalele de carne și animalele sălbatice poate conduce la transmiterea bolilor în specii noi.

În viitoarele facturi privind mediul, agricultura și comerțul din Marea Britanie, FMN pledează pentru o cerință legală de urmărire a impactului asupra mediului, iar companiile să fie nevoite să demonstreze că lanțurile lor de aprovizionare nu au cauzat defrișări.

Wright a declarat următoarele: „Nu ne dorim ca Marea Britanie să ia parte la activități sau să importe produse care să ducă la distrugerea mediului”.

Schema guvernamentală de Gestionare a Terenurilor Mediului reprezintă un pas în direcția corectă, menționează Symons. „Aceasta ne va oferi oportunitatea de a folosi banii publici pentru binele tuturor, incluzând recompensarea fermierilor pentru plantarea de copaci și garduri vii, dar și pentru o mai bună gestionare a râurilor”, a declarat acesta.

„Ar fi trebuit să abordăm aceste probleme acum câteva decenii sau poate chiar mai devreme”, a menționat Wright. Tot acesta a mai declarat și faptul că: „De asemenea, există loc pentru speranță …bazat pe conștientizarea faptului că trebuie să acționăm cu fermitate și ambiție acum.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.