Acasă Cultură PRIMUL EXEMPLAR DE ARTĂ ABSTRACTĂ DIN MAREA BRITANIE

PRIMUL EXEMPLAR DE ARTĂ ABSTRACTĂ DIN MAREA BRITANIE

93
0
Fragmente de piatră găsite la situl arheologic Les Varines din sud-estul Jersey (Administratorul Muzeului de Istorie Naturală / Universitatea din Newcastle)

Oamenii de știință au descoperit una dintre cele mai vechi opere de artă din Insulele Britanice.

O echipă de cercetători din Marea Britanie a descoperit opere preistorice pe 10 fragmente de piatră, despre care se consideră că au între 14.000 – 23.000 de ani vechime.

Fragmentele considerate a fi părți din plachete ornamentale, au fost găsite în cadrul sitului arheologic Les Varines din sud-estul insulei Jersey.

Experții consideră faptul că gravurile abstracte au fost realizate de magdaleni, vânătorii-culegători timpurii, care au trăit în toată Europa, până la sfârșitul celei mai recente epoci glaciare. Concluziile acestora au fost publicate în revista Plos One.

Dr. Chantal Conneller, lector în cadrul Universității Newcastle și unul dintre autorii studiului, a declarat următoarele: „Aceste fragmente de piatră gravate oferă dovezi interesante și rare ale expresiei artistice din cultura Magdaleniană”.

„Probabil că oamenii din Les Varines au fost coloniști pionieri ai regiunii, iar crearea de obiecte gravate în cadrul noilor așezări ar fi reprezentat o modalitate de a crea relații simbolice cu locurile noi.”

Se crede că plăcuțele au fost realizate de către Magdalenieni © Administratorii Muzeului de Istorie Naturală

Se consideră faptul că Epoca Magdaleniană reprezintă punctul culminant al dezvoltării culturale din Europa, în urmă cu 18.000 de ani.

De la arta rupestră și unelte, arme și decorațiuni, până la gravuri pe oase și dinți de animale, s-au găsit exemple de artă magdaleniană, în diferite părți din vestul Europei.

De asemenea, plachete realizate de magdalenieni au fost descoperite anterior în diverse locuri din Franța, Spania și Portugalia.

Deși este cunoscut faptul că așezările magdaleniene au existat până în nord-vestul Marii Britanii, este pentru prima dată când aceste gravuri artistice au fost descoperite în Insulele Britanice.

Cercetătorii au analizat gravurile artistice din Les Varines, descoperind grupuri de linii fine despre care, aceștia consideră faptul că, au fost realizate în mod intenționat utilizând unelte din pietre.

De asemenea, lucrarea ornamentală prezintă marcaje curbate, realizate ,probabil, prin incizii repetate.

Potrivit cercetătorilor, cele două tipuri de semne au fost create utilizând aceleași instrumente, realizate de către același gravor, într-o succesiune destul de scurtă.

Autorul principal al studiului, Dr. Silvia Bello, cercetător în cadrul Muzeului Național de Istorie din Londra, a declarat următoarele: „Analiza microscopică indică faptul că multe dintre linii, inclusiv proiectele concentrice, par să fi fost realizate prin incizii stratificate sau repetate, sugerând faptul că este puțin probabil să rezulte din utilizarea pietrelor într-un scop funcțional”.

„Majoritatea desenelor sunt pur abstracte, însă altele ar putea descrie forme de bază, precum animale, peisaje sau persoane.”

„Acest lucru sugerează cu tărie faptul că plăcuțele de la Les Varines au fost gravate în mod intenționat, pentru decor artistic.”

Situl arheologic Les Varines din sud-estul Jerseyului © Administratorii Muzeului de Istorie Naturală

Fragmentele de piatră au fost descoperite într-o zonă, despre care se crede că a fost utilizată drept vatră, în timp ce trei dintre piese au fost recuperate dintr-o zonă de plăci de granit, care ar fi putut servi drept pavaj.

Dr. Ed Blinkhorn, arheolog senior în cadrul Colegiului Universitar din Londra, conducătorul săpăturilor din cadrul sitului arheologic și unul dintre autorii studiului, a declarat următoarele: „Plachetele au fost dificil de ales, în afară de geologia naturală a locului, fiecare piatră fiind, în mod clar, prelucrată”.

„Descoperirea lor privind gropile, pavajele, uneltele de specialitate și miile de semne arată faptul că, arta a fost o parte importantă a setului de instrumente magdalenian, atât în tabere, cât și în peșteri.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.