Smartphone-urile vor putea în curând să evalueze dacă cineva este beat, în funcție de modul în care se deplasează, chiar dacă utilizatorul telefonului nu știe acest lucru.
Brian Suffoletto, din cadrul Universității Stanford din California, și colegii săi din cadrul Universității din Pittsburgh, Pennsylvania, au dorit să vadă dacă pot profita de accelerometrele încorporate în majoritatea smartphone-urilor, pentru a detecta modificările modelelor de mers, care apar atunci când oamenii sunt beți.
Suffoletto și echipa sa au recrutat 22 de voluntari și, timp de o oră, le-au oferit o băutură mixtă, cu suficientă votcă, pentru a produce o concentrație de alcool de 0,2%, în aerul expirat, cu mult peste limita legală de conducere din SUA de 0,08%. Apoi au atașat un smartphone în zona lombară a fiecărui participant, iar în fiecare oră, pentru următoarele 7 ore, voluntarii au făcut analize de respirație și au fost nevoiți să meargă în linie dreaptă 10 pași, să se întoarcă și apoi să meargă înapoi 10 pași.
În mai mult de 90% din timp, cercetătorii au putut folosi analizele modificărilor din mersul unei persoane, măsurate de accelerometrul din cadrul smartphone-ului, pentru a prezice cu exactitate când concentrația de alcool din aerul expirat depășea 0,08%.
Suffoletto susține că următorul pas va fi să stabilească dacă este posibil să obțină o acuratețe similară atunci când telefonul este plasat în diferite poziții, cum ar fi atunci când este ținut în mâna sau când este în buzunar.
Suffoletto a declarat că: „Smarphone-ul poate fi folosit de către persoanele care doresc o alertă atunci când prezintă semne de incoerență”. În cercetările anterioare, ale echipei sale, au descoperit că, în până la 50% din timpul stării de ebrietate a oamenilor, aceștia nu își dau seama de faptul că le sunt afectate simțurile. „Acest sistem ar putea avertiza persoanele care nu își pot da seama de starea în care se află și să-i împiedice să-și conducă mașinile, atunci când sunt în stare de ebrietate”, a adăugat Suffoletto.
Deoarece datele referitoare la utilizarea smartphone-urilor și senzorilor, inclusiv accelerometrelor, sunt colectate pe scară largă, este posibil ca aceste informații să fie culese de către aplicații terțe, pentru a încerca să stabilească dacă un utilizator de smartphone este beat, spune Suffoletto.
„Dacă cineva dorește să treacă prin efortul de a-l prelucra și analiza, probabil ar putea face referințe cu privire la modificările modelelor de mers ale utilizatorilor”, spune el. Cu toate acestea, Suffoletto spune că, fără mai multe dovezi, „ar fi un salt” nefondat pentru a concluziona dacă cineva este în stare de ebrietate, doar pe baza mersului său.