Acasă Știri POLUAREA AERULUI AR PUTEA UCIDE ALBINELE DIN INDIA

POLUAREA AERULUI AR PUTEA UCIDE ALBINELE DIN INDIA

286
0
O albină asiatică meliferă gigant polenizează o floare. FILME CORIDOR ELEFANT

Albinele simt poluarea aerului mai bine decât oamenii. În urma unui studiu din India, care s-a desfășurat pe o perioadă de 3 ani, s-a constatat că  aerul poluat, chiar și la un nivel scăzut, ar putea ucide 80% din albinele asiatice gigant, un polenizator cheie în Asia de Sud. Fără astfel de albine și alte insecte, producția internă de fructe, legume, nuci și leguminoase ar putea fi în pericol.

„Acesta este un studiu important și actual”, spune Olli Loukola, un ecolog comportamental, în cadrul  Universitatății din Oulu, care nu a fost implicat în studiu. Acesta  susține că rezultatele studiului sunt primele de acest fel care analizează impactul poluării aerului asupra insectelor și subliniază cât de intense pot fi efectele poluării cauzate de oameni. „Cred că trebuie să fim mai îngrijorați”, a adăugat Loukola.

În 2015, în India, au murit peste 1 milion de oameni, din cauza poluării aerului,, iar orașele indiene se află în vârful listelor globale ca fiind „cele mai grav poluate”. Albina asiatică meliferă gigant(Apis dorsata) este un polenizator major în multe peisaje indiene, inclusiv în orașe, unde cuiburile lor mari sunt uneori observate atârnând de clădiri înalte. Într-adevăr, se consideră că insectele sunt critice pentru producția imensă de fructe și legume din India. În anul 2016, India a produs mai mult de 3 miliarde de dolari din fructele proaspete și este al doilea mare producător de legume din lume.

În urmă cu aproximativ 4 ani, ecologiștii din cadrul Centrului Național pentru Științe Biologice, un institut de cercetare din Bengaluru, au început să se întrebe ce impact a avut poluarea masivă din India asupra acestor albine. Geetha Thimmegowda, cercetător postdoctoral în laboratorul Shannon Olsson, din cadrul institutului, a colectat albine în orașul Bengaluru și în jurul acestuia.

Cercetătorii au selectat patru zone din Bengaluru, cu diferite niveluri de particule în aer, precum fum și praf, variind de la inofensiv la periculos. Thimmegowda a colectat albinele gigant care au polenizat florile ornamentale Tecoma stans, care sunt o sursă comună de nectar în fiecare zonă. Lucrând cu colaboratori, aceasta a evaluat starea fizică a mai mult de 1800 de albine. „Le-am examinat corpurile atât în interior cât și în exterior”, spune ea.

O aripă, a unei albine asiatice gigant,  acoperită de un strat de praf din cauza poluăriidin aer (marginea superioară) GEETHA THIMMEGOWDA

La începutul procesului, Cu ajutorul unui microscop electric de scanare, Thimmegowda a comparat specimenele din două zone,unul din campusul verde, unde lucrează, și altul din Peenya, una dintre cele mai mari zone industriale din Asia, aflată la aproximativ 7 kilometri distanță. Olsson spune că unele dintre albinele din Peenya erau într-o formă fizică foarte precară. O albină „a fost acoperită cu tot felul de substanțe și particule. Corpul său arăta deplorabil.”

Echipa de cercetători a raportat, în revista științifică „Proceedings of the National Academy of Sciences”, faptul că în general, albinele colectate din mai multe locuri poluate au fost mult mai susceptibile de a fi îmbolnăvite de particulele care conțin metale grele toxice, cum ar fi arsenic și plumb.Patru albine colectate, din cele mai poluate zone, au murit în decurs de o zi, de două ori mai rapid decât cele colectate din zonele campusului. În plus, albinele acoperite cu praf toxic au polenizat mult mai puține flori decât cele din campus, reducând șansele de succes ale polenizării.

De asemena, albinele care trăiau în zone poluate tindeau să aibă bătăi neregulate ale inimii (semn al sănătății cardiace precare) și niveluri mai mici de celule de sânge (semn al unui sistem imunitar compromis). Cercetătorii susțin că poluarea aerului a provocat o caracteristică specială a genelor legate de imunitate și stres, care la rândul lor le-ar putea reduce durata de viață. Muștele de fructe, crescute în laborator, expuse la același aer toxic timp de 10 zile, au prezentat simptome similare.

„Studiul este primul care oferă dovezi cuprinzătoare a faptului că insectele sunt deosebit de sensibile la particulele din aer”, spune Loukola. Și asta ar putea fi o veste proastă pentru culturile care depind foarte mult de polenizatori. În urma unei estimări, 53% din mango ar dispărea, fără insectele polenizatoare, ceea ce ar costa India aproximativ 86 de milioane de dolari, doar în exporturi.

Loukola spune că noile descoperiri ar trebui să-i determine pe liderii mondiali să își regândească abordarea asupra poluării aerului. Obiectivele actuale pentru combaterea poluării aerului iau în considerare, în principal, sănătatea umană. Dar, considerând beneficiile oferite de albine și de alte insecte, trebuie să ne străduim să atingem standardele de calitate a aerului care sunt sigure și pentru ele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.