Acasă Planeta Pământ COVID-19 VA AVEA UN IMPACT DE SCURTĂ DURATĂ ASUPRA ÎNCĂLZIRII GLOBALE

COVID-19 VA AVEA UN IMPACT DE SCURTĂ DURATĂ ASUPRA ÎNCĂLZIRII GLOBALE

91
0
Arcul de Triumf din Paris, Franța, pe data de 4 aprilie 2020, în perioada izolării la domiciliu Cyril Marcilhacy/Bloomberg via Getty Images

Izolarea globală, instaurată pentru a împiedica răspândirea coronavirusului, va avea un impact neglijabil asupra creșterii temperaturilor cauzată de schimbărilor climatice.

Izolarea a provocat scăderi uriașe în utilizarea transporturilor, precum și reduceri ale industriei și operațiunilor comerciale, reducerea gazelor cu efect de seră și a poluanților cauzați de vehicule și alte activități.

Cu toate acestea, impactul este de scurtă durată, iar analiza arată că, până în anul 2030, temperaturile globale vor fi cu doar 0,01°C mai mici decât se așteptau, chiar dacă unele măsuri de izolare durează până la sfârșitul anului 2021.

Dacă țările aleg un „traseu verde” la ieșirea din pandemie, acestea ar putea reduce la jumătate creșterea temperaturii, preconizată până în anul 2050, afirmă o echipă condusă de Piers Forster, din cadrul Universității Leeds, din Marea Britanie.

Această situație oferă lumii o șansă de a menține creșterea temperaturii la obiectivul de 1,5°C, pe care țările l-au acceptat în baza Acordului Internațional de la Paris, pentru prevenirea celor mai periculoase impacturi, care pot fi cauzate de încălzirea globală.

Forster a început să lucreze la analiză cu fiica sa, Harriet, după ce examenele ei de nivel A au fost anulate din cauza închiderii școlii. Au folosit datele de la Google și Apple pentru a calcula modul în care 10 gaze cu efect de seră și poluanți diferiți s-au modificat între lunile februarie și iunie, în 123 de țări, înainte ca o echipă mai mare să ajute la analize detaliate.

De asemenea, echipa a creat opțiuni pe care să le urmăm după izolare, pentru a menține emisiile de gaze cu efect de seră la un nivel mai scăzut.

În urma analizei s-a observat că emisiile de dioxid de carbon, oxizi de azot și alți poluanți au scăzut cu 10%. Deoarece reducerea a fost doar temporară, impactul asupra încălzirii, determinat de acumularea pe termen lung a gazelor cu efect de seră în atmosferă, va fi foarte mic, doar dacă țările vor lua măsuri.

Forster a declarat că: „Alegerile făcute acum ne-ar putea oferi o șansă de a evita creșterea temperaturii globale cu 0,3°C, până la jumătatea secolului, reducând la jumătate încălzirea preconizată, în conformitate cu politicile actuale. Aceasta ar putea fi diferența dintre succes și eșec atunci când vine vorba de evitarea schimbărilor climatice periculoase”.

„Lucrarea noastră arată că efectul real al izolării asupra climei este mic. Lucrul important de recunoscut este faptul că ni s-a oferit o oportunitate masivă de a stimula economia, investind în industrii ecologice, iar acest lucru poate face o diferență uriașă pentru climatul nostru viitor”, a declarat Harriet Forster.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.