Acasă Cultură CUM AU CÂȘTIGAT EVREII LUPTA ÎMPOTRIVA EPIDEMIEI DE TIFOS, DIN TIMPUL CELUI...

CUM AU CÂȘTIGAT EVREII LUPTA ÎMPOTRIVA EPIDEMIEI DE TIFOS, DIN TIMPUL CELUI DE-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL

295
0
Civilii evrei au fost îndepărtați cu forța dintr-un ghetou din Varșovia de către soldații nemți, în timpul unei revolte din mai 1943 Arhivele Naționale din SUA / Alamy

Evreii închiși în interiorul unui lagăr de exterminare nazist, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au reușit să încetinească răspândirea un focar masiv de tifos, introducând măsuri similare de control cu cele utilizate în prezent pentru combaterea virusul COVID-19.

Tifosul, o boală cauzată de o infecție bacteriană, adesea fatală, care este răspândită de păduchii corpului, a acaparat Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Propaganda nazistă i-a înfățișat pe evrei ca fiind vinovați de răspândirea bolii, ca o modalitate de a obține sprijin public pentru închiderea lor în ghetouri.

În luna noiembrie a anului 1940, naziștii au închis peste 400.000 de evrei în interiorul unui ghetou de 3,4 km pătrați, în Varșovia, Polonia. Condițiile precare, supraaglomerarea, lipsa de întreținere a apelor reziduale, resursele alimentare limitate și spitalele inadecvate au făcut ca tifosul să fi infectat rapid aproximativ 100.000 de oameni și să provoace 25.000 de decese.

Cu toate acestea, până în luna octombrie a anului 1941, chiar înainte de perioada iernii, noile infecții s-au oprit brusc. Acest lucru a fost neașteptat, deoarece în mod normal, tifosul se răspândește rapid la începutul iernii, iar ghetourile din alte locuri, precum Ucraina, erau încă devastate de boală. „Mulți au crezut că este un miracol”, spune Lewi Stone din cadrul Universității RMIT din Australia.

Pentru a afla cum a fost stopată răspândirea tifosului din lagărul respectiv, Stone și colegii săi au studiat documente istorice, inclusiv unele păstrate de medicii care locuiau în ghetoul din Varșovia. Aceștia au descoperit că doctorii închiși acolo, inclusiv eminentul microbiolog, nominalizat la Premiul Nobel, Ludwik Hirszfeld, au adus un aport semnificativ asupra eforturile comunității de a combate boala.

Sute de prelegeri au fost susținute pentru a educa persoanele despre importanța igienei personale, distanțarea socială și auto-izolare, atunci când sunt bolnavi. De asemenea, a fost înființată o universitate secretă pentru a instrui viitorii medici în controlul infecțiilor, iar liderii comunității au ajutat la organizarea de programe elaborate pentru instruire în vederea igienizării în cantinele existente acolo.

Cercetarea realizată de Stone și colegii săi sugerează că aceste măsuri au prevenit peste 100.000 de infecții cu tifos, în ghetou, precum și zeci de mii de decese.

În mod tragic, aproape toți locuitorii ghetoului au fost trimiși mai târziu în lagărele de exterminare, pe care naziștii au încercat să le justifice ca mijloc de prevenire a viitoarelor focare de tifos.

Exemplul de la Varșovia arată modul în care pandemiile au fost exploatate pentru a favoriza ura față de grupurile minoritare. „În această situație nefericită, se poate observa un lucru pozitiv, modul în care comunitățile pot folosi măsuri simple pentru a combate bolile infecțioase și că acestea pot face o diferența”, a declarat Stone.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.