Acasă Planeta Pământ BACTERIILE AR PUTEA DIMINUA CONTAMINAREA SOLULUI

BACTERIILE AR PUTEA DIMINUA CONTAMINAREA SOLULUI

80
0
După scurgerea petrolului Deepwater Horizon, bacteriile au fost găsite în straturile de ulei © Getty Images

Oamenii de știință dezvoltă în cadrul laboratoarelor de cercetare bacterii benefice pentru a preveni poluarea, a recolta deșeuri, a genera energie și a ne ajuta să ne menținem sănătoși.

Bacteriile se pot hrăni din aproape orice conține carbon. Unii microbi s-au adaptat la consumul de petrol și alte forme de poluare. „Există răspândiri mari de bacterii în jurul scurgerilor de petrol din Golful Mexic”, spune profesorul Gautam Dantas, un microbiolog din cadrul Universității Washington din St Louis, Missouri.

Această capacitate, de a consuma ulei, nu a trecut neobservată de către cercetătorii din întreaga lume. Aceștia vor analiza comunitățile bacteriene din jurul scurgerilor de petrol, pentru a identifica ce specie de bacterii este cea mai bună degradantă poluantă. Amestecul acestor bacterii, ce consumă ulei, ar putea fi injectat în zonele din întreaga lume, acolo unde poluarea cu petrol este o problemă semnificativă.

O potențială problemă a acestei abordări ar fi că, nu știm prea multe despre comunitățile microbiene din sol.

,,Cel mai probabil, microbii adăugați în sol vor avea probleme cu microbii indigeni existenți”, spune Dr. Hermann Heipieper din cadrul Centrului de Cercetare al Mediului cu sediul în Helmholtz, Germania.

Bacteriile rămân o componentă importantă în operațiile de curățare. De remarcat este faptul că microbii au o capacitate uimitoare de a evolua și de a se adapta unor condiții noi.

Dacă solul din jurul unei fabrici industriale este contaminat cu ulei, este posibil ca unii dintre microbii acestui sol să înceapă să-l consume. Îi putem ajuta să-și consume „hrana” mai rapid, oferindu-le nutrienții de care au nevoie pentru a rămâne sănătoși. Această abordare este numită „biostimulare”.

„Acest lucru se face, în mod regulat, prin adăugarea de îngrășăminte de azot, fosfor și fier”, spune Heipieper.

De asemenea, este posibilă modificarea bacteriilor genetice, astfel încât acestea să transforme metalele grele, cum ar fi mercurul, în forme mai puțin toxice. Există însă probleme de etică și de siguranță cu privire la eliberarea organismelor modificate genetic, în natură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.