În timp ce unele bacterii transformă dioxidul de carbon în combustibili valoroși, alte bacterii, numite hidrogenotrofe, pot transforma dioxidul de carbon în proteine adecvate consumului uman.
Acest lucru nu ar trebui să ne surprindă, deoarece plantele pe care le consumăm sau cu care se hrănesc animale, cresc datorită faptului că preiau energie de la soare. Acestea folosesc energia solară pentru a converti dioxidul de carbon în carbohidrați. Strict vorbind, plantele nu au evoluat această abilitate de a transforma dioxidul de carbon în hrană, dar au dobândit-o prin încorporarea bacteriilor fotosintetice în celulele lor.
Panourile solare sunt mai eficiente decât organismele fotosintetice când vine vorba despre captarea energiei solare, iar acest lucru reprezintă o posibilitate intrigantă. Dacă putem folosi energia solară pentru a ajuta bacteriile să creeze proteine din dioxid de carbon, am putea crește alimentele mai eficient ca niciodată.
Solar Foods este una dintre companiile care își propun să comercializeze acest aliment non-fotosintetic. Dr. Pasi Vainikka, directorul executiv al companiei, spune că abordarea presupune utilizarea energiei obținute prin intermediul panourilor solare, pentru a descompune moleculele de apă și a genera gaz de hidrogen.
După toate acestea, Solar Foods alimentează hidrogenul cu bacteriile care cresc într-un fermentator. Din motive comerciale, Vainikka preferă să nu dezvăluie exact despre ce specie de hidrogenotrof este vorba. Microbii folosesc acest hidrogen ca sursă de energie pentru a transforma dioxidul de carbon atmosferic într-o proteină de înaltă calitate, care ar putea înlocui proteinele animale din dieta noastră.
Chiar dacă fermentatorii trebuie conectați la centralele solare, cerințele cu privire la teren rămân, în continuare, mici. Vainikka estimează că Solar Foods ar putea produce o cantitate considerabilă de proteine, pe o jumătate din suprafața pe care, de obicei, o fermă tradițională o necesită pentru a-și desfășura activitatea.
Acest lucru ar permite transformarea unor terenuri agricole în păduri, ceea ce ar însemna o cantitate mult mai mare de dioxid de carbon absorbită, față de cea oferită de terenurile agricole. „La nivel sistemic, am putea fi sceptici în ceea ce privește absorbția carbonului”, spune Vainikka.
Profesorul Buz Barstow susține că cercetările prezintă un succes în crearea unei proteine benefice planetei.
Vainikka consideră că produsul realizat de către compania Solar Food este precum un aditiv care stimulează conținutul de proteine din alimente, precum sunt pâinea și pastele sau băuturile pe bază de plante.