Acasă IT SATELITUL CUANTIC DIN CHINA

SATELITUL CUANTIC DIN CHINA

419
0

Două observatoare din China au folosit un satelit de comunicații cuantice pentru a trimite un mesaj criptat, la o distanță record, de 1200 de kilometri, reprezentând un pas major pentru construirea unui internet cuantic, cu o securitate ridicată.

În anul 2016, China a lansat satelitul cuantic Micius. Acest satelit produce perechi de fotoni, care sunt caracterizați de o inseparabilitate cuantică, ceea ce înseamnă că starea măsurată a unui foton este legată de starea măsurată a celuilalt, indiferent de distanța dintre ei.

Prin intermediul inseparabilității cuantice, nu se pot transfera direct informații, deoarece acest lucru ar însemna ca datele să călătorească mai rapid decât lumina. Dar inseparabilitatea cuantică a particulelor poate fi folosită pentru a crea „chei” secrete, care permit comunicații extraordinar de sigure.

Artur Ekert și colegii săi, din cadrul Universității din Oxford, au folosit satelitul Micius pentru a transmite fotoni inseparabili cuantic, între două observatoare din China, situate la o distanță de 1.200 de kilometri, permițând acestora să împărtășească date criptate cuantic.

Recordul anterior, pentru acest tip de comunicație, este de doar 100 de kilometri, prin intermediul unui cablu cu fibră optică. „Cablurile cu fibre optice sunt utile pentru distanțe intermediare, pentru 30 până la 50 de kilometri, dar ineficiente pentru distanțe mai lungi”, a declarat Ekert.

Cel mai recent sistem, a avut o rată de eroare de doar 4,5%. Acest lucru este deosebit de important în comunicația cuantică, deoarece orice încercare de distrugere sau ascultare a semnalului, pentru a afla cheia, ar provoca mai multe erori. Este necesar un start cu o rată de eroare scăzută, astfel încât erorile suplimentare, cauzate de spargeri, să fie sesizate.

De exemplu, în cazul în care ar fi amenințată securitatea satelitului, acest lucru ar putea fi observat prin teste, efectuate la sol, când observatoarele ar primi fotonii. Acest tip de comunicație ar putea fi utilizat, în cele din urmă, pentru a realiza o securitate ridicată a informațiilor cuantice. „Inseparabilitatea cuantică oferă o securitate de ultimă generație”, a declarat Ekert.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.