Când angajații ajung la locul de muncă, pot constata faptul că o cantitate suficientă de lumină naturală, care pătrunde în birourile acestora, îi ajută să lucreze mai eficient, iar noaptea să doarmă mai bine.
De asemenea, este cunoscut faptul că expunerea la lumina soarelui este foarte importantă pentru reglarea ceasului biologic al organismului și a programului de somn. Însă mulți oameni nu primesc suficientă lumină naturală, deoarece își petrec zilele, de obicei, în birouri iluminate artificial, cu ferestre mici sau acoperite de jaluzele, pentru a reduce reflexiile luminii.
Mohamed Boubekri de la Universitatea din Illinois și colegii săi au analizat, în cadrul unui studiu, dacă amplificarea luminii naturale în birourile angajaților i-ar putea ajuta pe aceștia să doarmă mai bine.
În acest sens, în noiembrie 2019, Boubekri și colegii săi au distribuit, în mod aleatoriu, 30 de angajați, care să lucreze în două birouri alăturate. Într-unul dintre birouri, trei sferturi din suprafața ferestrei era acoperită cu o jaluzea din material textil, iar în celălalt, fereastra era realizată din sticlă electrocromică, care putea fi nuanțată electronic pentru a maximiza pătrunderea lumini naturale, reducând, în același timp, reflexiile.
Participanții studiului și-au desfășurat activitatea de lucru timp de o săptămână, în fiecare dintre cele două birouri. Studiul a fost finanțat de compania americană „View”, care a furnizat ferestrele din sticlă electrocromică.
În timp ce lucrau în biroul cu fereastra electrocromatică, participanții au fost expuși la o cantitate de lumină natural de aproximativ opt ori mai mare decât în celălalt birou. Aceștia au dormit cu 37 de minute mai mult decât de obicei. Somnul acestora a fost monitorizat de către un dispozitiv de detectare a mișcării, purtat pe încheietura mâinii.
Participanții au obținut, de asemenea, un punctaj cu aproximativ 42% mai mare, într-o serie de evaluări ale gândirii strategice.
Jonathan Cedernaes de la Universitatea Uppsala din Suedia a declarant faptul că „aceasta reprezintă o intervenție foarte simplă pentru îmbunătățirea somnului”. Beneficiile unei cantități suficiente de lumină naturală, în biroul unde ne desfășuram activitatea, ar putea depăși performanțele profesionale și ar putea avea, de asemenea, o serie de beneficii în ceea ce privește starea de sănătate, a menționat acesta.
„Angajații diferitelor corporații, care lucrează de acasă în această perioadă a pandemiei, pot avea o iluminare sub nivelul optim, ceea ce ar putea afecta somnul, dar și performanța cognitivă a acestora”, a afirmat Boubekri.