Pinguini, precum și alte animale marine au ajutat oamenii de știință să identifice anumite zone din Antarctica, care au nevoie de protecție, în ceea ce privește supraexploatarea resurselor, într un climat aflat într-o schimbare continuă.
Pentru a descoperi regiunile dens populate cu animale care devin adeseori pradă, mai mulți cercetători au analizat informații cu privire la localizarea a cinci specii diferite de pinguini, precum și a altor 12 prădători marini.
În urma acestei analize au fost evidențiate regiunile intens populate cu multiple specii de prădători, care au fost, de asemenea, supuse expoatării din cauza pescuitului comercial, precum și regiunile vulnerabile la diferite schimbări ale climatului.
Antarctica – care abia a început să se redreseze în urma vânătorii industriale de foci, balene și pești – este acum una dintre regiunile cele mai vulnerabile privind schimbările climatice.
În apele Antarcticii încă se mai pescuiesc calamarul și codul antarctic, existând, totodată, presiuni din partea operațiunilor comerciale, pentru a extinde pescuitul de krill existent.
Krill-ul este o pradă vitală pentru prădătorii din vârful lanțului trofic, iar una dintre regiunile evidențiate, descoperită în sudul oceanului Atlantic, corespunde unei zone cu o concentrație crescută de krill.
O altă regiune importantă, din oceanul Indian, s-a dovedit a se suprapune cu o altă regiune dominată, atât de krill, cât și de peștele lanternă – una dintre cele mai diverse specii de pește din lume.
Printre consecințele schimbărilor rapide ale climatului, mai exact, acoperirea cu un strat de gheață a Oceanului Antarctic, se numără presiunea asupra accesului, dar și a disponibilității locurilor de reproducere, precum și disponibilitatea prăzilor.
Studiul s-a bazat pe datele colectate, prin efectuarea unei cercetării asupra a 4.060 de indivizi ai celor 17 specii, între anii 1991 – 2016. Colectate de peste 70 de cercetători în cadrul a 12 programe naționale, datele acoperă 2,3 milioane de vizite ale prădătorilor în diferite locații din Oceanul Antarctic.
Prin acest studiu, echipa de cercetare își dorește ca aceste regiuni de importanță ecologică să fie luate în considerare pentru protecția juridică, prin includerea acestora în arii marine protejate, recunoscute prin lege. În prezent, doar 29% dintre aceste regiuni se află în limitele acestor arii protejate.
Cercetătorii au declarat faptul că „o rețea de zone protejate concepută în mod corespunzător, poate contribui la atenuarea efectelor datorate schimbărilor climatice, precum și la reducerea supraexploatării resurselor”.
Publicat în jurnalul Nature, studiul a fost condus de Comitetul Științific pentru Cercetare în Antarctica, din cadrul Universității Cambridge și susținut de WWF și Centrul de Sinteză și Analiză asupra Biodiversității din Franța.
Rod Downie, expert Polar la WWF, a declarat faptul că „în Antarctica, dar și în jurul oceanului său, pinguinii trăiesc în prima linie a crizei climatice”. „Trebuie să constatăm care sunt regiunile de interes pentru fauna sălbatică, astfel încât să le putem proteja de actualele amenințările, dar și de cele care vor veni”. Tot ea a menționat faptul că „urmărind localizarea acestor specii, putem identifica regiunile care ar beneficia de o protecție mai mare. Cu cât știm mai multe despre pinguini și alte specii din Antarctica, cu atât îi putem proteja mai bine.”