În prezent, la nivel mondial, industria modei contribuie cu aproximativ 10% din emisiile de gaze cu efect de seră, la fenomenul global al schimbărilor climatice.
Cercetătorii de la Universitatea Aalto din Finlanda susțin faptul că, nivelul de producție al industriei modei ar trebui să fie diminuat, cu scopul de a reduce impactul negativ al acesteia, asupra mediului înconjurător
Într-un document publicat în jurnalul „Nature Reviews Earth & Environment” aceștia au declarat că, impactul pe care îl are lanțul de aprovizionare global al modei asupra mediului înconjurător, continuă să crească, această industrie producând, în prezent, peste 92 de milioane de tone de deșeuri, consumând, totodată, 79 de trilioane de apă pe an. Ca urmare, acesta industrie generează aproximativ 10% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial, reprezentând, de asemenea, o sursă importantă de poluare chimică.
Documentul susține faptul că, țările aflate în curs de dezvoltare sunt, în general, cele mai vulnerabile la impactul acestei industrii asupra mediului, deoarece, de cele mai multe ori, în aceste țări are loc producția acestei industrii, chiar dacă țările dezvoltate consumă, în mare măsură, produsele finale.
Tot în acest document se preconizează faptul că industria modei va crește semnificativ în următoarele decenii. Mărcile de modă produc deja aproape de două ori mai mult decât produceau în urmă cu 20 de ani, în timp ce, pentru consumul global de textile s-a estimat o creștere de peste 60% până în anul 2030, cu o valoare de aproximativ 102 milioane de tone.
Potrivit autoarei principale a documentului, Kirsi Niinimäki, profesor asociat în cercetările care vizează industria modei, de la Universitatea Aalto din Finlanda, în urmă cu aproximativ 15 ani, brandurile produceau, în mod normal, doar patru colecții pe an, în timp ce, în prezent, multe dintre acestea introduc, în mod constant, noi colecții. Aceasta susține faptul că întregul sistem al modei ar trebui să reducă nivelul de producție.
Niinimäki a declarat că „este destul de important ca noi, în calitate de consumatori, să acceptăm faptul că aceste articole ieftine de îmbrăcăminte pot avea un impact negativ asupra mediului înconjurător”. „Astfel, în viitor, producând și cumpărând cât mai puține articole de îmbrăcăminte, vor exista mai puține deșeuri poluante.”
În medie, persoanele din Marea Britanie cumpără mai multe haine decât orice altă țară din Europa. În anul 2019, pentru colectarea și reciclarea ulterioară a articolelor de îmbrăcăminte, o comisie parlamentară din Marea Britanie a solicitat guvernului să adauge un penny drept „taxă de răspundere a producătorului”, pentru fiecare articol de îmbrăcăminte produs.
Mark Sumner, lector în domeniul sustenabilității privind comerțul din industria modei, de la Universitatea din Leeds, a declarat faptul că documentul oferă o imagine de ansamblu în ceea ce privește aspectele materialelor utilizate în această industrie, însă omite aspecte privind eforturile anumitor branduri, de a aborda aceste probleme legate de mediul înconjurător.
Sumner a declarat că „există, cu siguranță, și povești de succes în ceea ce privește lucrurile realizate de această industrie”, adăugând și faptul că nu există suficiente branduri care să folosească această bună practică. De asemenea, a menționat că este important să nu vedem diminuarea nivelului de producție al modei, ca fiind singurul răspuns la aceste probleme.
Tot el a declarat faptul că „avem nevoie de o abordare la nivel de sistem pentru a înțelege cum funcționează moda, dar și pentru ne da seama cum vom putea face tranziția către ceva mai durabil”.