Potrivit unui studiu care a comparat înălțimea și greutatea oamenilor, prelevând atât datele auto-raportate de aceștia, cât și măsurătorile lor reale, a rezultat faptul că mulți dintre noi suntem mai scunzi și avem o greutate mai mare decât ceea ce credem noi.
James Hodge și colegii săi de la Societatea Americană pentru Studierea Cancerului din Atlanta, Georgia, au analizat cât de bine își cunosc oamenii propriile măsurători.
Multe studii care investighează relația dintre dimensiunile corpului și riscul de boală tind să se bazeze pe înălțimea și greutatea auto-raportate de subiecți. Acest lucru poate duce la date nesigure și la rezultate eronate. În schimb, în acest studiu, cercetătorii au solicitat unui număr de 2.643 de persoane din populația generală a Statelor Unite ale Americii, cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani, să-și estimeze înălțimea și greutatea. Un tehnician în studii biometrice a preluat ulterior măsurătorile reale.
În medie, bărbații au susținut faptul că sunt cu 0,48 centimetri mai înalți, iar femeile cu doar 0,16 centimetri, fapt comparat cu măsurătorile lor reale. În ceea ce privește greutatea subiecților, bărbații au declarat un număr cu 1,54 kilograme mai mic, iar femeile, pe de altă parte, au declarat o greutate cu 0,88 kilograme mai mare decât aveau în realitate.
Efectul vârstei
„Acest lucru se poate datora faptului că oamenii tind să scadă în înălțime și să crească în greutate, în mod natural,pe măsură ce îmbătrânesc, iar acest fapt face ca, de cele mai multe ori, aceștia să nu știe măsurătorile actuale”, spune Ian Stefan, de la Universitatea Macquarie din Australia.
„Când ai 25 de ani, spui: ‘Oh, am 182 de centimetri și 70 de kilograme.’ Apoi, ajungând la o vârstă de 60 de ani, acest lucru nu mai rămâne valabil, dar,totuși,tu continui să le spui asta tuturor”, susține el.
Un alt motiv îl reprezintă faptul că măsurătorile corpului pot varia în funcție de instrumentele folosite, precum și faptul că acestea fluctuează de la o zi la alta. De asemenea, „oamenii au un tendința de a-și aminti măsurătorile în urma cărora au fost cei mai mulțumiți de rezultat”, spune Kevin Brooks, de la Universitatea Macquarie.
Prin acest studiu s-a descoperit faptul că persoanele cele mai scunde aveau tendința de a supra-raporta înălțimea lor, iar cele cu o greutate mai ridicată, să raporteze un număr mai scăzut. Acest lucru se poate datora unui fenomen psihologic, numit prejudecată socială.
Acest efect îi motivează pe oameni să se vizualizeze în varianta lor cea mai favorabilă, spune Brooks. „Sa fii mai înalt și mai slab reprezintă, în general, un criteriu mai aproape de ideal, deci cu cât sunteți mai departe de acesta, cu atât mai mare va fi eroarea dumneavoastră de raportare”, mai susține acesta.
„De asemenea, preocuparea socială poate explica de ce bărbații au raportat o valoare a înălțimii mai mare comparativ cu cea a femeilor, deoarece înălțimea tinde să fie mai apreciată la bărbați”, spune Brooks. „Pe de altă parte, este posibil ca bărbații să fi raportat mai puțin în ceea ce privește greutatea lor decât femeile, deoarece o mare parte dintre acestea erau obeze, ceea ce înseamnă că s-ar fi simțit obligate să schimbe ușor numerele”, adaugă acesta.