Acasă Știri INCENDIILE PĂDURILOR DIN ZONA DE EXCLUDERE CERNOBÎL DUC LA O CREȘTERE A...

INCENDIILE PĂDURILOR DIN ZONA DE EXCLUDERE CERNOBÎL DUC LA O CREȘTERE A RADIAȚIILOR

149
0
Un detector de radiații Geiger afișează un nivel ridicat de radiații în zona de excludere din jurul centralei nucleare de la Cernobâl, Ucraina, 5 aprilie. (c) Yaroslav

Pompierii ucraineni se luptă să stingă două incendii forestiere, declanșate la data de 4 aprilie 2020, din zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl, incendii ce au condus la o creștere a nivelului de radioactivitate.

Peste 100 de pompieri, susținuți de aeronave și alte echipamente, încearcă să stingă aceste incendii.

Autoritățile au declarat că flăcările s-au răspândit pe o suprafață de aproximativ 100 de hectare, în interiorul zonei de excludere de 2.600 de kilometri pătrați, zonă stabilită după dezastrul din 1986, când o explozie a centralei nucleare a eliberat un nor radioactiv, afectând o mare parte a Europei. Chiar și până în zilele noastre, acest eveniment este considerat cel mai grav accident nuclear din lume.

„Există însă și vești proaste: Radioactivitatea este mai mare decât în mod normal în centrul focarului”, a declarat pe Facebook șeful serviciului de inspecție a mediului, Yehor Firsov. El a postat un videoclip în care un detector de radiații Geiger afișează un nivel de radioactivitate de 16 ori mai mare decât limita normală.

Cu toate acestea, autoritățile au declarat faptul că nivelul de radiații din Kiev, capitala Ucrainei, situată la aproximativ 100 de kilometri de incendiu, se încadrează în limita normală. În declarația actualizată a acestora nu sunt furnizate informații despre radiațiile din zona afectată de incendii.

Serviciile de urgență au transmis faptul că 124 pompieri au fost implicați în combaterea incendiului extins, din Pădurea Kotovsky, situată în apropierea satului Volodymyrivka. Pentru stingerea incendiilor au fost folosite aeronave utilitare, acestea pulverizând apă pe toată zona incendiată.

Conform autorităților, incendiul se extinde pe o suprafață de aproximativ 20 de hectare, în timp ce altul, mai puțin extins, a fost localizat.

În decursul zilei de 5 Aprilie 2020, la o zi după izbucnirea incendiilor, serviciile de urgență au comunicat faptul că nu există o creștere evidentă a nivelului de radiații, în ciuda faptului că au raportat „dificultăți” în încercarea de a opri răspândirea incendiului, din cauza radiațiilor detectate în anumite zone.

În orașul Cernobîl nu s-a mai desfășurat nicio activitate industrială în ultimii 20 de ani. După dezastrul din 1986, autoritățile sovietice au evacuat sute de mii de oameni aflați în proximitatea uzinei.

În momentul de față, zona a rămas în mare parte nepopulată, găzduind doar un număr de aproximativ 200 de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.