Acasă Spațiu și Astronomie ȘASE EXPERIMENTE CARE SIMULEAZĂ SPAȚIUL PE PĂMÂNT

ȘASE EXPERIMENTE CARE SIMULEAZĂ SPAȚIUL PE PĂMÂNT

139
0

Cele mai extreme medii de pe Pământ, găzduiesc echipe de astronauți care experimentează diverse mașinării, dezvoltă abilități și realizează protocoale, de care vor avea nevoie pentru a trăi pe o altă planetă.

1. HI-SEAS, Big Island, Hawaii, SUA

Simularea spațiului din Hawaii este o reprezentare a unui habitat analog pentru fluxurile spațiale umane către Marte. HI-SEAS este situat într-o poziție izolată, aflat pe versanții vulcanului Mauna Loa de pe insula Hawaii.

Dr. Martha Lenio colectând probe de rocă © Neil Scheibelhut / HI-SEAS / Universitatea din Hawaii

HI-SEAS permite cercetătorilor să studieze modul în care oamenii se confruntă cu ceea ce presupune închiderea, izolarea și presiunile psihologice ale misiunilor spațiale de lungă durată, cum ar fi o misiune spre Marte.

Realistic vorbind, există o întârziere de comunicare de 20 de minute și oricine va ieși dintr-un mediu asemănător, trebuie să se adapteze condițiilor exterioare.

Constrângerile bugetare au dus la înlocuirea costumelor spațiale cu cele Hazmat, cunoscute sub denumirea de ,,costume de decontaminare”, iar containerele de transport serveau drept „nave de aprovizionare robotizată”.

Viața pe Marte © Neil Scheibelhut / HI-SEAS / Universitatea din Hawaii

Chiar și așa, lecțiile învățate în timpul acestor misiuni, pot dura până la un an, fiind valabile și pentru astronauții în devenire. „Am învățat cât de important este să am simțul umorului dezvoltat, precum și deținerea unor abilități puternice de comunicare și o personalitate flexibilă”, spune Lenio.

2. NEEMO, Key Largo, Florida, USA

Reproducerea unor condiții de mediu cu gravitație și presiune redusă, similare celor de pe Lună sau altă planetă, ar putea fi o provocare. Dacă nu crezi asta, mergi pe sub apă, ca persoanele care înoată în costumele marine din programul NEEMO, o misiune analogică a NASA care trimite grupuri de astronauți, ingineri și oameni de știință să trăiască în laboratorul subacvatic.

Fiecare misiune NEEMO are în vedere participarea a cel puțin șase astronauți potențiali, care coboară 19 metri până la baza Aquarius, un habitat restrâns de 37 m2, aflat pe fundul mării, la 5,6 km, în largul coastei Florida, realizat cu scopul de a experimenta viața de lucru într-un spațiu extrem și neobișnuit.

In deep water © NASA Analogs

Imaginea de mai sus reprezintă misiunea NEEMO 22, care a avut loc în luna iunie, 2017. Echipa testează Sistemul Modular de Transportare al Echipamentului (METS), compus dintr-un cărucior pe patru roți, care conține o mulțime de scule și instrumente cu multiple întrebuințări, pentru a ajuta astronauții să ducă kit-ul pe terenul accidentat, în condiții similare cu cele de pe planeta Marte.

Fiecare secundă contează când explorezi o altă planetă. Ca atare, cu cât se pot aduce mai multe echipamente pe un teren de eșantionare, cu atât se va putea maximiza timpul de lucru în condițiile create.

Expediția a durat 10 zile. În decursul acestor zile au fost analizate, efectuate și testate procedurile de evacuare pe terenul plin de corali.

3. C-Space Project, Deșertul Gobi, China

Dacă planurile pe termen lung ale Chinei de a trimite un echipaj pe Marte vor continua, o parte din pregătirea investigatorilor săi va avea loc la baza marțiană simulată, a proiectului C-Space. Deocamdată, locul este vizitat de către turiști și elevi.

Această construcție s-a deschis în aprilie 2019, fiind situată în deșertul Gobi, la aproximativ 40 de kilometri în afara orașului Jinchang, din provincia Gansu.

Martian getaway © Getty Images

Alcătuită din nouă module conectate, inclusiv camerele de locuit, o cameră de control și o linie aeriană falsă, este concepută pentru a oferi vizitatorilor o idee despre cum este să lucrezi într-un mediu în care resursele sunt limitate și fiecare aspect al vieții trebuie monitorizat și controlat.

Proiectul a fost conceput de oficialii Gansu și de compania Jinchang Star Universe, pentru dezvoltarea culturii și a investițiilor în turism, pentru a stimula turismul, într-una dintre cele mai sărace regiuni din China.

Dar, a fost dezvoltat în colaborare cu Centrul de Astronauți din China, iar prin investiții și extindere ulterioară, este destinat să devină un teren oficial de pregătire a ,,taikonaut”-uților (astronauților, cosmonauților, în varianta chineză).

4. Pangea-X, Lanzarote, Insulele Canare

Înainte de a găsi semne de viață, trebuie să înveți cum să le cauți. Acesta este unul dintre lucrurile cheie pe care le-au învățat astronauții în campania de testare Pangea-X, a Agenției Spațiale Europene.

Lanzarote, situat pe coasta de nord-vest a Africii, este un loc ideal de efectuare a acestor operațiuni, deoarece bazaltul și mineralele din roci servesc drept suplinitor, atât pentru Lună, cât și pentru Marte.

În timp ce sunt pe insulă, astronauții învață cum să identifice terenuri adecvate pentru prelevarea probelor, testează tehnicile de eșantionare și se ocupă de practicile explorării în afara lumii, cum ar fi întârzierea comunicării de controlare a misiunii.

Sonda albă folosită în prim-planul acestei imagini este un microscop care transmite imagini tabletei montate pe pieptul astronautului. Tableta stochează imaginile într-o bază de date la care are acces toată echipa științifică, devenind, astfel, capabilă să consilieze orice probe suplimentare care ar putea fi necesare.

Proiectul se dovedește a avea succes. Astronauții din campania Pangea-X, din 2017, au descoperit minerale care nu au fost identificate anterior în legătură cu apa, în rocile din Lanzarote, care ar putea conține indicii despre habitate trecute și viitoare a altor planete.

5. ARADS, deșertul Atacama, Chile

Deșertul Atacama atinge o altitudine de până la 4.000 de metri. Are în medie mai puțin de 15 milimetri de precipitații pe an și este expus permanent razelor solare puternice. Este unul dintre cele mai aspre și cele mai uscate locuri de pe Pământ, dar nu este lipsit de viață.

Pe suprafața deșertului se găsesc microbi ascunși în roci și îngropați sub pământ, la fel cum ar putea exista și pe Marte, motiv pentru care NASA dorește să facă o vizită pentru a testa modalitățile de căutare a acestora.

Între anii 2016 și 2019, susținătorii proiectului „Studii de foraj a astrobiologiei Atacama Rover” (ARADS) au făcut o vizită la fața locului pentru a testa rover-ul K-REX2.

Spre deosebire de rover-ul marțian existent, care poate colecta probe de la suprafață sau chiar de sub el, acest prototip este mai avansat. Acesta este echipat cu un burghiu „inteligent”, care ajustează presiunea necesară pentru a aluneca pe diferite tipuri de teren și colectează probe de până la doi metri adâncime.

6. Proiectul CAVES, Sardinia, Italia

Stresul afectează performanța și cu atât mai mult, misiunea, nava spațială, viața de zi cu zi a fiecărei persoane din echipa de cercetători, deoarece spațiul este, probabil, cel mai stresant mediu existent. Ca atare, orice astronaut potențial trebuie să fie capabil să funcționeze sub presiune. De aici vine proiectul CAVES al Agenției Spațiale Europene.

CAVES este un curs anual, care se întinde pe o perioadă de două săptămâni, în care astronauții din întreaga lume învață cum să lucreze împreună, aventurându-se în peșterile de sub Slovenia sau pe insula Sardinia, stând în subteran timp de șase zile consecutiv.

Să trăiești și să lucrezi într-un astfel de mediu restrâns, testează răbdarea tuturor până la limită. În acest loc, astronauții învață să navigheze, să utilizeze instrumentele de lucru și să mențină vigilența continuă, necesară pentru a se menține reciproc în siguranță. Aceleași abilități sunt necesare și în timpul mersului în spațiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.