Acasă Planeta Pământ OAMENII DE ȘTIINȚĂ AU GĂSIT CEA MAI ADÂNCĂ ÎNTINDERE DE PĂMÂNT DE...

OAMENII DE ȘTIINȚĂ AU GĂSIT CEA MAI ADÂNCĂ ÎNTINDERE DE PĂMÂNT DE PE TERRA, CARE SE ASCUNDE SUB GHEAȚA ANTARCTICII

800
0
Harta realizată de „The BedMachine” dezvăluie varfuri și văi sub gheața din Antarctica

Un nou efort de cartografiere a dezvăluit noi detalii critice ale suprafeței de pământ ascunse ale Antarcticii.

O nouă hartă a munților, văilor și canioanelor ascunse sub gheața Antarcticii a dezvăluit cel mai adânc teren de pe Pământ, ce va ajuta la prognozarea viitoarelor pierderi de gheață.

Privit de sus, continentul sudic înghețat poate arăta destul de plat. Dar sub pachetul de gheață acumulat peste eoni, există un continent antic, la fel de texturat ca oricare altul. Această textură se dovedește a fi foarte importantă pentru a prezice cum și când se va topi gheața și ce regiuni de gheață sunt cele mai vulnerabile, într-o lume care se confruntă cu încălzirea globală. Noua hartă realizată de către NASA, numită BedMachine Antarctica, îmbină măsurători ale mișcării gheții, măsurători seismice, radar și alte informații, pentru a putea crea cea mai detaliată fotografie, incluzând chiar și caracteristicile ascunse ale Antarcticii.

,,Folosind BedMachine pentru a observa îndeaproape anumite sectoare ale Antarcticii, găsești detalii esențiale, cum ar fi denivelări și goluri sub gheață, care pot accelera, încetini sau chiar opri retragerea ghețarilor”, a declarat într-un comunicat Mathieu Morlighem, om de știință de la Universitatea din California, Irvine și autorul principal al unei noi lucrări despre hartă.

Noua hartă, publicată pe 12 decembrie 2019, în revista Nature Geoscience, dezvăluie caracteristici topografice necunoscute anterior, care modelează fluxul de gheață de pe continentul înghețat.

Caracteristicile necunoscute anterior au „implicații majore pentru răspunsul ghețarilor la schimbările climatice”, au scris autorii. ,,De exemplu, ghețarii care curg pe Munții Transantarctici sunt protejați de creste largi, foarte stabile”.

Înțelegerea modului în care curge gheața în Antarctica devine din ce în ce mai importantă pe măsură ce Pământul se încălzește. Dacă toată gheața Antarcticii s-ar topi, aceasta ar ridica nivelul global al mării cu 60 de metri, potrivit Centrului Național de Date despre Zăpadă și Gheață. Acest lucru este puțin probabil să se întâmple în curând, dar chiar dacă mici fracțiuni ale continentului s-ar topi, aceasta ar avea efecte devastatoare la nivel global.

În aceste date sunt incluse dovezi cu privire la cel mai adânc canion de pe planeta Pământ. Studiind cât de mult se varsă an de an gheața printr-o anumită regiune îngustă, cunoscută sub denumirea de Glaciarul Denman, cercetătorii au realizat că trebuie să se scufunde cu cel puțin 3.500 metri sub nivelul mării, pentru a găzdui tot volumul de apă înghețată. Scufundările ar trebui realizate la adâncimi mult mai mari chiar și decât cele realizate în Marea Moartă, cea mai joasă regiune expusă de pământ, care se află la 432 de metri sub nivelul mării, potrivit Centrului de Cercetări Oceanografice și Limnologice din Israel.

Harta oferă o mulțime de noi informații despre acele regiuni ale gheții continentului care riscă cel mai mult să alunece în ocean, în deceniile și secolele următoare, au scris autorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.