Copacii sunt unul dintre cele mai bune lucruri pentru a curața aerul Pământului, dar au anumite dezavantaje: au nevoie de timp și spațiu pentru a crește.
BioUrban este un copac artificial care extrage la fel de multă poluare a aerului cât 368 de copaci reali. Proiectat de un mexican, structura sa metalică impresionantă folosește microalge pentru curățarea dioxidului de carbon și a altor contaminanți din aer, intorcând oxigenul pur în mediul înconjurător.
Măsurând 4,2 metri înălțime și aproape trei metri lățime, dispozitivul arată ca un copac în formă de cruce, post-modernist înalt, cu un trunchi de oțel, care are benzi din metal amplasate concentric, de dimensiuni variate.
„Ceea ce face acest sistem, prin tehnologie, este inhalarea poluării aerului folosind biologia pentru a realiza procesul natural (al fotosintezei), la fel ca un copac”, spune Jaime Ferrer, partener fondator al BiomiTech, compania din spatele invenției.
Mexic este o zonă urbană extinsă, având peste 20 milioane de oameni, se află în mod regulat sub alertele de poluare a aerului, declanșate de emisiile provenite de la cele peste cinci milioane de mașini ale capitalei, de industriile sale poluante și chiar de vulcanul Popocatepetl din apropiere.
Ferrer afirmă că obiectivul companiei este de a ajuta aceste orașe să obțină un aer mai curat în zonele vizate – cele folosite de pietoni, bicicliști sau vârstnici, atunci când plantarea unui număr mare de copaci nu este o opțiune.
Această tehnologie nu concurează cu copacii
În toată lumea, se estimează că în fiecare an, șapte milioane de oameni mor din cauza expunerii la poluarea din aer, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății.
„Am decis că treaba noastră nu este să privim oamenii cum mor, ci să facem ceva în privința acestui lucru”, spune Ferrer.
Lansat în 2016, BiomiTech a „plantat” până acum trei copaci: unul în orașul Puebla, situat în centrul Mexicului, unde își are sediul unul în Columbia și unul în Panama. BiomiTech a încheiat un contract în Turcia pentru două exemplare și urmeaza instalarea altor copaci și în Mexico City și Monterey, situate în nordul Mexicului.
Un BioUrban costă de obicei aproximativ 50.000 USD, deși prețul final variază în funcție de site-ul de pe care este achiziționat. Până acum, compania a vândut exemplare, în special, guvernelor locale, dar donatorii privați furnizează finanțarea în Monterrey, un centru industrial care, de asemenea, se află într-o zonă poluantă.
Fiecare copac cântărește aproximativ o tonă și curată mai mult aer cât ar fi într-un hectar (2,5 acri) de pădure – echivalentul a ceea ce 2.890 de oameni respiră într-o zi.
Acest proiect amintește de o altă lansare, din 2015, de către o firmă germană, „Arborele orașului” – un pătrat uriaș, vertical, cu mușchi, care folosește, de asemenea, fotosinteza pentru a curăța aerul din jur. Ferrer insistă că ideea BioUrban nu este de a înlocui copacii reali, ci de a-i completa în zonele în care plantarea unei păduri nu ar fi viabilă.
„Aceștia pot fi utilizați în zonele cu trafic mare, terminale de transport, unde nu putem planta un hectar de copaci”, a declarat el pentru AFP.
„Desigur, acest sistem nu va pune capăt poluării aerului din Mexico City, însă poate atenua problemele în zonele cu trafic mare”.
Maria Jose Negrete, 21 de ani, ce merge la universitatea din apropierea locului unde a fost instalat primul copac, este încântată de această idee.
„Folosește tehnologia pentru a ajuta mediul înconjurător. Acesta este lucrul de care avem nevoie în acest moment”, a spus ea.