Acasă Știri TOATE ORAȘELE DEZVOLTATE DIN CHINA SUNT CAPABILE SĂ GENEREZE ENERGIE SOLARĂ MAI...

TOATE ORAȘELE DEZVOLTATE DIN CHINA SUNT CAPABILE SĂ GENEREZE ENERGIE SOLARĂ MAI IEFTIN DECÂT SISTEMUL ENERGETIC NAȚIONAL

138
0
Credit: CC0 Public Domain

O echipă de cercetători de la Institutul Regal de Tehnologie KTH, Universitatea Mälardalen și Universitatea Tsinghua au descoperit faptul că toate orașele dezvoltate din China sunt capabile să producă electricitate din energia solară, mai ieftin decât se poate obține de la rețea națională. În lucrarea lor publicată, în revista Nature Energy, grupul descrie modul în care au estimat costurile de energie solară pentru marile orașe chinezești și ceea ce au observat comparând costurile asociate rețelei naționale.

În ultimii ani, China a depus un efort semnificativ în producerea și instalarea tehnologiei solare. În prezent, este considerată ca fiind cel mai mare producător de celule solare și cel mai mare instalator de panouri solare din lume. Conform statisticilor din anul 2018, instalațiile din țară au reprezentat jumătate din toate instalațiile din întreaga lume. O mare parte din această creștere a fost stimulată de subvențiile guvernamentale, dar guvernul chinez a precizat că dorește ca energia solară să se dezvolte fără aceste facilități – subvențiile sunt retrase lent. Cercetătorii au vrut să afle dacă China este pregătită pentru acest pas, cel puțin în orașe foarte dezvoltate.

Cercetătorii au început prin estimarea prețurilor sistemului de energie solară și a producției de electricitate, în toate marile orașe din China, urmând a fi comparate cu prețurile din rețeaua națională. În continuare, au estimat prețurile energiei solare la scara rețelei și le-au comparat cu electricitatea generată strict din cărbune. Calculele au reprezentat estimări ale duratei de viață a sistemelor solare. Ei au raportat faptul că cele 344 dintre orașele studiate erau capabile, la momentul respectiv, să genereze energie electrică, la costuri mai mici decât cea furnizată de rețea – fără subvenții. De asemenea, ei au descoperit că 22% dintre aceste orașe ar putea produce, de asemenea, energie electrică, la un cost mai mic decât cel produs cu ajutorul cărbunelui.

Oamenii de știință au remarcat și faptul că progresele tehnologice și costurile scăzute pentru instalare (din cauza hardware-ului mai puțin costisitor și a costurilor scăzute ale forței de muncă) au permis Chinei să obțină rezultate pozitive mult mai devreme decât au prevăzut majoritatea analiștilor. Ei sugerează că evoluțiile tehnologice din China ar putea servi ca un impuls pentru industria solară, în general.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.