Cifrele arată că rata globală a instalațiilor de energie solară a crescut cu 30% în ultimul an, iar costul mediu de instalare al acestora a scăzut de la 7 dolari la 2,8 dolari pe watt, ceea ce face ca acoperișul solar să fie atractiv pentru mai mulți proprietari de case. Însă, progresul instalațiilor pentru acoperiș este adesea încetinit de o lipsă acută a personalului calificat care trebuie să utilizeze instrumente costisitoare pentru a efectua evaluări ale structurii, spun oamenii de știință de la Universitatea din Amherst din Massachusetts.
În prezent, pentru a automatiza procesul, sunt necesare hărți aeriene tridimensionale scumpe, care folosesc tehnologia LIDAR (Light Detection and Ranging), indisponibilă în multe zone, afirmă cercetătorii de la UMass Amherst College of Information and Computer Sciences (CICS), conduși de Prashant Shenoy și Subhransu Maji.
Echipa lor propune o nouă abordare bazată pe date, care folosește tehnici de învățare automată și imagini din satelit, disponibile pe scară largă, pentru a identifica acoperișurile care au cel mai mare potențial de a produce energie solară rentabilă.
Shenoy, Maji și colegii lor și-au prezentat noul instrument, „DeepRoof”, la cea de-a 25-a conferință Association for Computing Machinery’s Special Interest Group on Knowledge Discovery and Data Mining (ACM SIGKDD), care a avut loc în Anchorage, Alaska.
Stephen Lee, student doctorand în cadrul CISC și autor principal, subliniază că:
„Estimarea potențialului solar al unui acoperiș poate aduce beneficii substanțiale proprietarilor de case care decid să adopte energie solară”, dar „instrumentele automate actuale funcționează doar pentru orașele, unde sunt disponibile datele LIDAR, limitând astfel accesul lor la doar câteva locuri în lume.”
Noua abordare „DeepRoof”, bazată pe date, profită de progresele recente ale tehnicilor de viziune computerizată și folosește imagini prin satelit pentru a determina cu exactitate geometria acoperișului, structurile din apropiere și copacii care afectează potențialul solar al acoperișului. Estimările „DeepRoof” pot fi utilizate pentru a identifica zonele cu un randament ridicat de pe acoperiș, unde pot fi instalate panourilor solare”, adaugă Lee.
Echipa a programat „DeepRoof” folosind diferite forme și dimensiuni ale acoperișului din șase orașe diferite pentru a recunoaște și extrage segmente plane de acoperiș, spune Lee. Rezultatele arată că DeepRoof poate identifica potențialul solar al acoperișurilor, cu o precizie de 91%. Mai mult, instrumental, poate fi scalat pentru a analiza automat imaginile din satelit ale unui întreg oraș pentru a identifica toate acoperișurile cu cel mai mare potențial solar.