În urmă cu aproximativ 453 de milioane de ani, un trilobit a fost atacat de un scorpion gigantic. Acest lucru a fost descoperit de o echipă de paleontologi care au analizat o fosilă neobișnuită descoperită în Republica Cehă.
Trilobiții au trăit în oceane în urmă cu aproximativ 522-252 milioane de ani. Aceste artropode se asemănau cu păduchii de lemn și aveau o lungime cuprinsă între aproximativ 1 milimetru și 70 de centimetri. Până în prezent, cercetătorii au identificat aproximativ 20.000 de specii de trilobiți.
Fosilele de trilobit cu dovezi ale leziunilor craniene sunt rare, sugerându-se faptul că majoritatea atacurilor la nivelul capului erau fatale și că orice trilobit atacat în acest fel a fost apoi consumat de către atacatorul său. Totuși, Oldřich Fatka și colegii acestuia din cadrul Universității Charles din Republica Cehă au studiat un traumatism ocular neobișnuit observat în cazul unui craniu fosilizat al unei specii comune de trilobit denumită Dalmanitina socialis și au ajuns la concluzia că animalul a supraviețuit atacului unui prădător.
Analiza suprafețelor interioare și exterioare ale fosilei au permis cercetătorilor să observe faptul că o parte a ochiului lipsea. Ei sunt de părere că fie o parte, fie întregul ochi a fost inițial îndepărtat, dar năpârlirea naturală repetată a exoscheletului animalului a ajutat rana să se vindece și a permis creșterea din nou a unui ochi mult mai mic. Alte semne de rănire și vindecare au inclus zgârieturi și o cicatrice în formă de semilună.
Cercetătorii sunt de părere că rănile nu sunt explicate de o anomalie a procesul de năpârlire în sine, care este adesea o cauză a problemelor observate în cazul fosilelor de trilobiți. De asemenea, pe baza semnelor de vindecare, aceștia au exclus posibilitate existenței unei mutații genetice.
Conform cercetătorilor, cea mai probabilă explicație este aceea că trilobitul a fost atacat de un prădător. În teorie, acest prădător ar fi putut fi un trilobit mai mare, un cefalopod asemănător unei caracatițe sau un „scorpion de mare” gigant.
Cu toate acestea, echipa a eliminat primii doi candidați, deoarece modul lor de provocare a rănilor nu erau compatibile cu leziunile trilobitului. Scorpionii de mare uriași au fost cele mai mari artropode despre care se știe că au trăit vreodată, unele specii ajungând la lungimi de până la 2,5 metri. Aceștia aveau apendice asemănătoare unor brațe cu gheare dințate utilizate pe care le utilizau pentru a apuca prada.
„Un atac eșuat al unui prădător asemănător unui scorpion de mare este într-adevăr cauza cea mai probabilă”, a declarat Greg Edgecombe din cadrul Muzeului de Istorie Naturală din Londra.