NASA a publicat o nouă imagine care surprinde miliardele de stele și găuri negre care alcătuiesc centrul galaxiei noastre.
Imaginea a fost creată prin îmbinarea datelor colectate din aproximativ 400 de observații, realizate în ultimele două decenii de către Observatorul cu raze X Chandra al Nasa și radiotelescopul MeerKAT din Africa de Sud.
Imaginea prezintă fire de gaz supraîncălzit și câmpuri magnetice care se extind din centrul galaxiei. Datele provenite de la Observatorul Chandra sunt prezentate într-o varietate de culori, precum portocaliu, verde, albastru și violet, fiecare dintre acestea reprezentând diferite energii ale razelor X, în timp ce datele colectate de radiotelescopul MeerKAT sunt prezentate în culori de mov și gri.
Astronomul Daniel Wang, din cadrul Universității din Massachusetts, suspectează faptul că benzile s-ar fi putut forma atunci când câmpurile magnetice, aliniate în direcții diferite, s-au ciocnit și s-au răsucit unul în jurul celuilalt, realizând un proces cunoscut sub denumirea de reconectare magnetică.
Acest lucru este similar cu fenomenul care îndepărtează particulele energetice de Soare și este responsabil pentru furtunile solare care pot afecta uneori Pământul.
Din imagine se observă că firele magnetice tind să apară la limitele exterioare ale unor pene mari de gaz fierbinte. Acest lucru sugerează faptul că, gazul din pene dirijează aceste câmpuri magnetice care se ciocnesc pentru a crea firele de gaz supraîncălzit, a menționat Wang.
Este cunoscut faptul că evenimentele de reconectare magnetică pot juca un rol major în încălzirea gazului existent dintre stele, cunoscut drept mediu interstelar. De asemenea, procesul poate fi responsabil de accelerarea particulelor pentru a produce raze cosmice și pentru a crea turbulențe în mediul interstelar care declanșează noi generații de stelele.