Cercetătorii din cadrul Centrului Național pentru Uragane au declarat faptul că, în data de 22 mai, un sistem de joasă presiune, aflat în nord-vestul Insulelor Bermude, a devenit suficient de organizat pentru a deveni o furtună subtropicală. Aceasta va purta numele de Ana.
Deși Ana are unele caracteristici ale unei furtuni tropicale, aceasta este considerată o furtună „subtropicală”, deoarece este asociată cu un sistem de joasă presiune aflat în atmosfera superioară, iar vânturile maxime sunt situate la o distanță mai mare față de centrul său. Ana nu ar trebui să se consolideze în mod semnificativ, astfel încât vitezele actuale ale vânturilor să depășească 72 km/h. Așadar, pe măsură ce se îndepărtează de Insulele Bermude, aceasta ar trebui să se disipeze.
În ciuda intensității destul de scăzute, Ana se remarcă din câteva puncte de vedere. Începând cu anul 2015, acesta este al șaptelea an consecutiv în care s-a format o furtună „cu nume” în bazinul Atlantic (care include nordul Oceanului Atlantic, Marea Caraibelor și Golful Mexic) înainte de 1 iunie. În mod tradițional, începutul lunii iunie marchează începutul oficial al sezonului uraganelor din Atlantic.
Din cauza acestei tendințe, care este cel puțin parțial atribuită schimbărilor climatice și încălzirii timpurii a Oceanului Atlantic, Centrul Național pentru Uragane al guvernului SUA a luat în considerare mutarea datei de începere a sezonului pe 15 mai. Cu toate acestea, agenția a decis să înceapă prognozarea timpurie a furtunilor, dar nu au declarat debutul oficial al sezonului.
„Pentru a oferi informații mai consistente cu privire la potențialul sistemelor apărute la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie, începând cu data de 15 mai, vom oferi perspective meteorologice de patru ori pe zi”, au declarat oficialii agenției.
Pe lângă Ana, meteorologii au urmărit un alt eveniment meteorologic apărut în Golful Mexic, care a dat semne de organizare. Cu toate acestea, furtuna s-a deplasat pe uscat, în zona centrală a Texasului, aceasta primind statutul de depresiune tropicală.
Un lucru surprinzător cu privire la Ana și la acest sistem din Golf este acela că ambele sisteme au urmat traiectorii în afara zonei în care, în mod istoric, se formau furtunile din luna mai. Acest lucru sugerează posibilitatea ca, pe lângă formarea prematură a furtunilor care poartă un nume, să aibă loc și o extindere a zonei în care acestea se pot forma.
Din punct de vedere istoric, prezența unor astfel de furtuni în luna mai nu a însemnat neapărat și un sezon de uragane din Atlantic foarte plin. Cu toate acestea, în acest an, meteorologii din cadrul Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) și din alte organizații anticipează totuși existența unui sezon mai aglomerat decât în mod normal, din cauza lipsei unui eveniment de tip El Niño, care tinde să diminueze activitatea din bazinul Atlantic, precum și din cauza temperaturilor mai ridicate decât cele normale ale suprafeței oceanului Atlanticului. NOAA a prezis că în anul 2021 se vor forma între 13 și 20 de furtuni care vor purta un nume.