Acasă Cultură CAUZA EVACUĂRII POPULAȚIEI UNUI ORAȘ EGIPTEAN ANTIC

CAUZA EVACUĂRII POPULAȚIEI UNUI ORAȘ EGIPTEAN ANTIC

123
0
(c) M. Woźniak

În urmă cu mai mult de 2000 de ani, egiptenii antici au abandonat unul dintre orașele lor de coastă în momentul în care sursele de apă potabilă au dispărut. Cauza acesteia ar putea fi o erupție vulcanică majoră, care este posibil să fi avut loc de cealaltă parte a lumii și care a declanșat o secetă severă.

Arheologii au început să excaveze orașul Berenike, situat pe coasta Mării Roșii a Egiptului, încă din anul 1994. Berenike a fost fondat între anii 275 și 260 î.Hr., dar a fost temporar abandonat, cândva între anii 220 și 200 î.Hr., înainte de a fi repopulat timp de mai multe secole. După ce Egiptul a fost anexat ImperiulUI Roman în anul 30 î.Hr., Berenike a devenit cel mai sudic port al imperiului.

Berenike a fost „o combinație între oraș și bază militară”, a declarat Marek Woźniak din cadrul Institutului Culturilor Mediteraneene și Orientale din Varșovia, Polonia.

Din anul 2014, Woźniak excavează rămășițele unei porți și a unui turn din zidul cetății. Cu ajutorul lui James Harrell din cadrul Universității Toledo din Ohio, el a reușit să descopere un puț. „În prezent, în fântână încă se acumulează apă. Apa este potabilă, dar cam sărată”, a declarat Woźniak.

Cu toate acestea, fântâna s-a uscat între anii 220 și 200 î.Hr., iar în aceasta s-a acumulat nisipul suflat de vânt. Acest nisip este conservat în fântână și conține două monede de bronz datând din deceniile anterioare anului 199 î.Hr. În celelalte zone ale cetății s-au descoperit puține artefacte din acea vreme, sugerându-se faptul că Berenike a fost abandonat.

„Trebuie să fi existat o secetă care a durat câțiva ani pentru ca fântâna să sece”, a declarat Woźniak. El este de părere că cea mai probabilă cauză este o erupție vulcanică. În conformitate cu aceasta, în cadrul unui studiu efectuat în anul 2017 și condus de Jennifer Marlon din cadrul Universității Yale s-a constatat că, în anul 209 î.Hr., o erupție vulcanică a eliberat o cantitate mare de aerosoli de sulfat în atmosfera Pământului. Acest lucru a condus la lipsa ploilor de vară în zona Nilului. Lipsa ploii ar putea explica uscarea puțului, care este posibil să fi contribuit la abandonarea orașului de către locuitori.

Nu este clar care vulcan ar fi putut fi responsabil. Woźniak și Harrell sugerează patru posibilități: Popocatéptl din Mexic, Pelée de pe insula Martinica din Antilele Mici, Tsurumi sau Hakusan, ambele din Japonia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.