Lumina este o undă transversală: unda este în formă de S, având curbele S la unghiuri drepte față de direcția în care se deplasează. În esență, unda vibrează în sus și în jos, pe măsură ce înaintează.
Dar „sus” și „jos” nu sunt direcții fixe. Vibrațiile pot fi verticale, orizontale sau la orice alt unghi între acestea. De fapt, undele care alcătuiesc lumina soarelui sunt distribuite uniform în toate unghiurile.
Cu toate acestea, lumina polarizată este alcătuită din unde cu vibrații la un singur unghi.
Unele animale pot vedea în lumină polarizată, inclusiv crabii lăutari și creveții mantis, lucruri care au fost prezentate în miniseria „Viața în culoare” a lui David Attenborough.
Cum este polarizată lumina?
Lumina poate fi polarizată prin trecerea ei printr-un filtru polarizator. Un filtru polarizator are toate moleculele sale aliniate în aceeași direcție. Ca rezultat, doar undele cu vibrații aliniate în aceeași direcție pot trece prin el.
Imaginați-vă că folosiți o coardă de sărit, astfel încât aceasta să treacă printre stâlpii unui gard de pichet, fluturând-o în sus și în jos. Undele aliniate vertical vor putea trece printre spațiile dintre stâlpii gardului, dar dacă o ondulați dintr-o parte în alta, undele vor fi blocate.
Dat fiind faptul că numai o mică parte a undelor poate trece printr-un filtru polarizator, intensitatea totală a luminii este redusă. Ochelarii de soare sunt polarizați pentru a reduce luminozitatea și strălucirea, fără a compromite viziunea.
Lumina este polarizată parțial atunci când ricoșează de pe o suprafață strălucitoare. De exemplu, lumina care se reflectă pe o suprafață orizontală, cum ar fi o baltă, este în mare parte polarizată orizontal. Ochelarii de soare polarizați sunt de obicei polarizați vertical, pentru a reduce strălucirea provenită de la suprafețele umede.