Acasă Știri DETECTAREA CUTREMURELOR CU AJUTORUL CABLURILOR CU FIBRĂ OPTICĂ

DETECTAREA CUTREMURELOR CU AJUTORUL CABLURILOR CU FIBRĂ OPTICĂ

208
0
(c) Christoph Burgstedt/Getty Images

Prin intermediul unui cablu cu fibră optică, cu o lungime de aproximativ 10.000 de km, poate fi detectată activitatea seismică subacvatică, precum și intensitatea valurilor oceanelor. Acest cablu este deținut de compania Google și este situat la baza Oceanului Pacific.

Zhongwen Zhan, din cadrul Institutului de Tehnologie din Pasadena, California, și colegii săi, inclusiv cercetători din cadrul companiei Google, au utilizat traficul de date, provenit de la una dintre fibrele optice ale gigantului tehnologic, pentru a măsura schimbările de presiune și tensiune existente în interiorul cablului. Pe baza acestor date, ar putea fi detectate cutremurele și valurile generate de furtuni.

În decursul unei perioade de 9 luni de zile, echipa de cercetare a înregistrat, aproximativ, 30 de furtuni oceanice și 20 de cutremure cu magnitudinea de peste 5 grade, suficient de puternice pentru a provoca deteriorarea clădirilor, inclusiv cutremurul cu magnitudinea de 7,4 grade din Oaxaca, Mexic, din iunie 2020. Echipa a dorit să măsoare și intensitatea unui tsunami, însă, în timpul monitorizărilor nu a avut loc niciun astfel de eveniment.

Implementarea și întreținerea instrumentelor geofizice, situate la baza oceanelor, sunt operații destul de dificile și costisitoare, astfel încât stațiile seismice subacvatice sunt relativ rare. Anthony Sladen, din cadrul Universității Côte d’Azur, Franța, a menționat faptul că acest studiu reprezintă „un pas major privind exploatarea beneficiilor cablurilor existente”.

Anterior, s-a încercat utilizarea cablurilor cu fibră optică pe post de senzori seismici, însă acest lucru a necesitat, fie echipamente specializate de detectare cu laser la ambele capete ale cablului, fie utilizarea unor fibre dedicate în interiorul cablurilor. Astfel de fibre sunt insuficiente pentru furnizarea acestor cabluri subacvatice, astfel încât dedicarea acestora pentru măsurarea cutremurelor ar fi dificilă.

Zhan susține faptul că, abordarea echipei sale de a utiliza o fibră de trafic existentă este una mai flexibilă și mai scalabilă, deoarece nu are nevoie de o nouă infrastructură. „Acest lucru este destul de interesant, deoarece doar o fracțiune din milioanele de kilometri de rețele subacvatice de fibră optică ar putea fi utilizate ca senzori, realizându-se astfel îmbunătățiri vaste privind cantitatea și acoperirea datelor seismice”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.