Acasă Inginerie medicală REALIZAREA UNEI RADIOGRAFII CU UN ACCELERATOR DE PARTICULE

REALIZAREA UNEI RADIOGRAFII CU UN ACCELERATOR DE PARTICULE

90
0
(c) Gary Ruben, Florian Schaff, Marcus Kitchen, Steve Morton. School of Physics & Astronomy, Monash University, Melbourne, Australia

Imaginea unei sopârle gecko Schlegel mumificată (Gekko japonicus) demonstrează  puterea razelor X de mare energie, emise de un tip special de accelerator de particule.

Gary Ruben, Florian Schaff, Marcus Kitchen și Steve Morton din cadrul Universității Monash din Melbourne, Australia, au capturat imaginea cu ajutorul unui sincrotron, care accelerează electronii până la viteza luminii, astfel încât aceștia să emită raze X de energie ridicată. Principala diferență dintre razele X produse de un sincrotron și cele produse de un aparat de raze X comercial este strălucirea: un sincrotron poate produce raze X care sunt de 100 de miliarde de ori mai luminoase.

De asemenea, fasciculele emise de sincrotron pot fi produse la o lungime de undă specificată, permițându-le cercetătorilor să obțină mai multe informații cu privire la exemplarele analizate, făcându-se distincție între modificări foarte subtile ale densității. Acest lucru face din aceste dispozitive un candidat promițător pentru obținerea unor imagini medicale mai detaliate.

„Gecko a fost un specimen pe care am putut arăta detaliile fine pe care le putem realiza cu acest dispozitiv”, a declarat Morton. Fasciculele ce emit radiații cu intensități deosebit de mari, precum cele produse de un sincrotron, măresc contrastul imaginii și reduc timpul de expunere, ajutând la îmbunătățirea clarității și vizibilității imaginii.

Echipa de cercetători ar putea obține chiar și o fotografie 3D a gecko-ului, lansând fascicule de raze X din mii de unghiuri diferite. Ulterior, combinarea acestor imagini și utilizarea unui computer pentru a elimina artefacte de imagine și pentru a face distincția între diferite materiale, precum țesuturile, ar putea produce o reprezentare mai detaliată a specimenului, în toate cele 3 dimensiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.