Acasă Sănătate NAȘTEREA A DOI COPII CE PREZENTAU DEJA CANCER PULMONAR

NAȘTEREA A DOI COPII CE PREZENTAU DEJA CANCER PULMONAR

94
0
Analiză cu microscop electronic de baleiaj a celulelor pulmonare canceroase. (c) Science Photo Library/Alamy

Doi copii (băieți) din Japonia, ce prezentau cancer pulmonar, au dobândit celulele tumorale de la mamele lor în timpul sau cu puțin timp înainte de naștere, acesta fiind un mod incredibil de rar de a dezvolta boala.

Chitose Ogawa și colegii acestuia din cadrul Centrului Național pentru Cancer din Tokyo au făcut descoperirea în timp ce secvențiau ADN-ul tumorilor unor copii, în cadrul unui studiu clinic prospectiv.

Primul copil a fost diagnosticat cu cancer pulmonar la vârsta de 23 de luni, în timp ce al doilea avea vârsta de 6 ani atunci când a început să dezvolte dureri în piept, ulterior, medicii descoperind o tumoare la nivelul plămânului stâng.

Ambele mame prezentau cancer de col uterin: mama primului copil a fost diagnosticată la trei luni după naștere, iar mama celui de-al doilea a fost diagnosticată imediat după naștere.

În urma unei analize, s-a arătat faptul că tumorile celor doi copii aveau mutații genetice care se potriveau cu cele prezente în cazul mamelor.

De asemenea, s-a descoperit faptul că ADN-ul celulelor tumorale ale celor doi băieți nu prezentau cromozomul Y, găsit în majoritatea celulelor masculine. În plus, celulele au fost testate pozitiv pentru tulpini de papilomavirus uman, despre care se cunoaște faptul că declanșează cancerul de col uterin.

„Unele celule canceroase au ajuns, probabil, în lichidul amniotic în ultimele etape ale sarcinii sau au fost transmise copiilor în timpul nașterii”, a declarat Paul Ekert din cadrul Institutului de Cancer pentru Copii din Sydney, care nu a fost implicat în cercetare. Ambii copii s-au născut natural, existând, de asemenea, posibilitatea ca aceștia să fi inhalat celule tumorale.

Astfel de cazuri de transmitere a cancerului de la mamă la copil sunt extrem de rare. Aproximativ una din 1000 de nașteri implică o mamă care are cancer, iar transmiterea se estimează că este de 1 la 500.000 de mame ce prezintă cancer.

„Majoritatea specialiștilor ar putea experimenta un caz de cancer infantil o dată în viață. De obicei, ar trebui să existe o reacție imună împotriva celulelor contaminante ale unui alt individ, chiar dacă acel individ este o rudă”, a declarat Ekert, expert în oncologie pediatrică.

„Faptul că un băiat a prezentat simptome după 6 ani de la naștere a fost și mai neobișnuit”, a adăugat acesta. Asta sugerează faptul că celulele canceroase au persistat și s-au extins treptat în corp, timp de ani de zile, înainte ca acestea să treacă la o creșterea mai rapidă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.