Căștile de anulare a zgomotului utilizează un fenomen denumit „interferență distructivă”.
Căștile care prezintă funcția de „noise-cancelling”, anulează zgomotele nedorite prin crearea unor unde sonore de aceeași amplitudine și frecvență cu zgomotul, însă acestea fiind defazate cu 180°. Acest lucru presupune faptul că, în momentul în care o undă sonoră atinge valoarea de vârf, cealaltă undă atinge nivelul minim, anulându-se astfel reciproc. Acest fenomen este cunoscut sub numele de „interferență distructivă”.
Pentru ca acest lucru să se întâmple, este necesară existența mai multor componente care să lucreze împreună. În primul rând, este necesară amplasarea unui microfon asupra căștilor, pentru ca acesta să detecteze zgomotele nedorite. Când microfonul înregistrează un astfel de zgomot, acesta transmite informațiile cu privire la amplitudinea și frecvența circuitului de anulare a zgomotului.
Prin intermediul acestor informații, este creat și introdus în difuzoarele căștilor sunetul „defazat”, împreună cu muzica redată. Aceasta maschează zgomotul extern fără să afecteze calitatea muzicii redate.
Acest sistem funcționează optim în cazul zgomotelor cu frecvențe mai mici, precum zgomotul creat în timpul deplasării, deși acesta nu poate anula în întregime sunetele nedorite. Aproximativ 70% din zgomotul ambiental poate fi blocat utilizând această metodă. Anularea activă a zgomotului necesită alimentarea cu energie, ceea ce conduce la autonomii ușor mai reduse.