Poluarea cu plastic este pretutindeni și crește, dar a găsi cel mai bun mod de a opri acest lucru a fost, în mare parte, o loterie.
În prezent, un studiu a descoperit că, dacă lumea ar întreprinde toate acțiunile posibile pentru a reduce poluarea din plastic, am reuși să scăpăm de el în proporție de 78%, până în anul 2040.
Un efort atât de mare ne-ar lăsa în continuare cu 710 milioane de tone suplimentare de deșeuri. Asta face ca totul să fie fără speranță?
„Nu”, afirmă Richard Bailey din cadrul Universității Oxford, care a lucrat la acest studiu. O interdicție completă asupra materialelor plastice nu este realistă, dar tot mai putem face multe, spune el. „Doar ideea de a sta și a nu fac nimic conduce ca această problemă să se dubleze anual. Imaginați-vă cât de mult se acumulează în ocean. Este de neconceput să nu încercăm să facem ceva.”
Un război împotriva plasticului are și beneficii financiare. Echipa a constatat că scenariul său ambițios ar fi cu aproximativ o cincime mai ieftin decât în mod obișnuit, întrucât costul mai multor deșeuri și instalații de reciclare ar fi compensat de producția de plastic mai redusă și de vânzarea de materiale reciclate.
Cu toate acestea, niciun singur glonț de argint, cum ar fi reciclarea în masă, nu este suficientă. „Înainte de studiul nostru, încă mai aveam incertitudinea cu privire la faptul că reciclarea ne poate ajuta. Ceea ce am constatat este că nu există o singură soluție, „să facem doar o mulțime de X”. Trebuie să facem totul”, declară Bailey.
Deși variază în funcție de regiune, cele mai mari economii la nivel global provin din reducerea utilizării plasticului și înlocuirea acestuia cu alte materiale. Ar fi de preferat să se realizeze o mai bună reciclare și o gestionare corectă a deșeurilor, ele fiind esențiale pentru cauza noastră. Toate abordările și tehnologiile acoperite de studiu există deja. „Nu cerem să fie creat ceva nou”, declară Winnie Lau la Pew Charitable Trusts, membru al echipei de cercetare, conform publicației din ziarul Washington DC.
Julian Kirby din cadrul organizației Friends of the Earth din Londra arată exemple în care reducerea plasticului a adus diverse beneficii. Clubul de fotbal din Marea Britanie, Arsenal, economisește 500.000 de cupe, trecând de la cupe unicate la cele refolosibile. Cercetătorul consideră că abordările care depind de cererea consumatorilor, cum ar fi produsele reîncărcabile, ar putea să se extindă, dată fiind receptivitatea publică față de problemele cauzate de poluarea cu plastic.
Când vine vorba de reciclare, materialele plastice se împart în aproximativ trei grupuri. Sticlele sunt reciclate în cea mai mare parte în Marea Britanie, deoarece este ușor de făcut acest lucru și există o piață finală pentru material. Prin comparație, vasele, căzile și tăvile se reciclează mai greu, deoarece sunt fabricate din mulți polimeri.
Jacob Hayler, din cadrul Asociației pentru Servicii de Mediu din Londra, afirmă că folosirea conversiei chimice pentru a descompune polimerii în compuși individuali ar putea ajuta la reciclarea vaselor, căzilor și tăvilor în viitor, dar, în prezent este prea scumpă să se realizeze acest lucru. Scenariul ambițios al studiului presupune că 6% din reducerea deșeurilor de plastic ar proveni din acest proces, astfel încât, investițiile sunt necesare pentru a atinge acest obiectiv. Hayler declară că dacă politicile care includ impozitul pe plastic din Marea Britanie în 2022 sunt puse în aplicare corespunzătir, aceasta ar conduce la noi instalații de reciclare în valoare de 10 miliarde de lire sterline, până în 2030.
În ciuda inovațiilor și a schimbărilor, unele probleme vor rămâne. De exemplu, Lau spune că nu există încă o soluție evidentă pentru microplasticul din anvelopele auto.
Pandemia cauzată de coronavirus s-ar putea dovedi a fi fie un blestem, fie o binecuvântare. Măștile de față din plastic sunt deja apărute în oceane, iar magazinele de cafea au întrerupt utilizarea cănilor refolosibile. „Se pare că va înrăutăți problema pe termen scurt, din cauza utilizării plasticului în cantități tot mai mari, dar și a potențialului de deșeuri”, afirmă Bailey.