Acasă Inginerie medicală DEZVOLTARE UNUI VACCIN ÎMPOTRIVA VIRUSULUI RESPONSABIL DE SCLEROZA MULTIPLĂ

DEZVOLTARE UNUI VACCIN ÎMPOTRIVA VIRUSULUI RESPONSABIL DE SCLEROZA MULTIPLĂ

125
0
(c) BSIP SA/Alamy

Un vaccin care ar putea distruge virusul comun Epstein-Barr pentru a preveni febra glandulară, scleroza multiplă (SM) și chiar unele tipuri de cancer a avut rezultate satisfăcătoare în cadrul testelor pe șoareci, dihori și maimuțe. Cercetătorii se așteaptă să demareze studiile pe oameni începând cu anul 2023.

Gary Nabel și colegii acestuia din cadrul ModeX Therapeutics din Natick, Massachusetts, au dezvoltat un vaccin care expune organismul la două proteine ​​pe care virusul Epstein-Barr le folosește pentru a invada celulele, antrenând sistemul imunitar să recunoască agentul patogen.

În cadrul experimentelor inițiale s-a arătat faptul că șoarecii, dihorii și macacii rhesus au dezvoltat anticorpi împotriva virusului Epstein-Barr după vaccinare.

Pentru a înțelege mai bine efectul potențial al vaccinului în cazul oamenilor, cercetătorii au utilizat șoareci modificați genetic în așa fel încât aceștia să aibă sisteme imunitare asemănătoare omului. Atunci când au fost expuși la virusul Epstein-Barr, doar 17% dintre șoareci s-au infectat după ce au primit anticorpi de la alte rozătoare vaccinate. În schimb, 100% dintre șoarecii fără anticorpi au fost infectați.

„A fost un rezultat foarte promițător, deoarece am reușit să blocăm aproape în întregime infectarea cu virus și să o împiedicăm să provoace chiar și un nivel scăzut de infecție”, a declarat Nabel.

Niciunul dintre șoarecii care au primit anticorpii induși de vaccin nu a dezvoltat limfoame, și anume cancere ale sistemului limfatic, care sunt din ce în ce mai mult legate de virusul Epstein-Barr. În schimb, jumătate dintre rozătoarele nevaccinate au dezvoltat acest formațiuni. Cercetătorii nu au analizat nicio altă afecțiune legată de virusul Epstein-Barr, precum cancerul de stomac.

Peste 95% dintre adulții din întreaga lume sunt infectați cu virusul Epstein-Barr, un tip de herpes care se răspândește cel mai frecvent prin salivă. Acesta provoacă febră glandulară, numită și „mono”, și este asociat cu scleroza multiplă.

„Dacă vaccinul se dovedește a fi sigur și eficient și pentru oameni, acesta ar putea fi administrat copiilor pentru a preveni afecțiunile legate de virusul Epstein-Barr”, a declarat Nabel.

Moderna, compania americană mai bine cunoscută pentru vaccinul său împotriva bolii covid-19, a început recent un test clinic pentru propriul vaccin împotriva virusului Epstein-Barr. Vaccinul Moderna diferă de cel al companiei ModeX prin faptul că folosește ARNm pentru a instrui celulele să producă mai multe proteine ​​ale virusului Epstein-Barr.

Julia Morahan din cadrul MS Australia a declarat faptul că deși ambele vaccinuri au potențial, scleroza multiplă este o boală progresivă și vor trece câteva decenii până se va putea evalua potențialul tratamentelor. „Dacă am fi capabili să oferim fiecărui copil un astfel de vaccin, atunci ar trebui să așteptăm 25 de ani pentru a vedea dacă acesta mai dezvoltă scleroză multiplă”, a adăugat ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.