Reprezentanții companiei Meta au declarat faptul că iau în considerare încetarea comercializării produselor și serviciilor în Uniunea Europeană.
Nota a fost introdusă în dosarul anual (10-K) al companiei înaintat Comisiei de Schimb și Securitate (SEC). Reprezentanții companiei Meta au declarat că, dacă oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului nu pot ajunge la un acord privind transferul de date și stocarea acestora, compania ar putea fi nevoită să-și retragă platformele Facebook și Instagram din Europa.
„Dacă nu se adoptă un nou cadru transatlantic de transfer de date… probabil că nu vom putea oferi un număr dintre cele mai importante produse și servicii ale noastre, inclusiv Facebook și Instagram, în Europa”, a declarat un oficial din cadrul Meta.
În acest moment, declarația este probabil mai puțin o amenințare și mai mult o recunoaștere a reglementărilor cu care organizația americană se confruntă în Uniunea Europeană. SEC cere companiilor tranzacționate public să dezvăluie probleme care pot afecta profiturile, iar datele utilizatorilor cele mai profitabile asset-uri ale Meta.
„Nu avem absolut nicio dorință și niciun plan de a ne retrage din Europa, dar realitatea simplă este aceea că Meta și multe alte companii, organizații și servicii se bazează pe transferurile de date dintre UE și SUA pentru a opera servicii globale. Monitorizăm îndeaproape impactul potențial al acestor reglementări asupra operațiunilor noastre europene”, a declarat un purtător de cuvânt al compania Meta.
Inițial, Meta, cunoscută atunci sub numele de Facebook, s-a bazat pe Scutul de confidențialitate UE-SUA, un cadru care reglementa transferul de date trans-Atlantic. În luna iulie 2020, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a hotărât faptul că acordul era invalid, dar a permis companiilor să utilizeze clauze contractuale standard, pe care Comisia Europeană le-a „pre-aprobat”. Clauzele au permis ca datele să fie transferate din UE în altă țară și să fie în continuare în conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor sau GDPR.
Folosirea acestor clauze a fost însă contestată de către Max Schrems, un activist austriac pentru confidențialitate, care a contestat mai multe legi și decizii ale UE privind confidențialitatea. Ca răspuns, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că legea americană nu a asigurat un „nivel adecvat de protecție”, în special față de supravegherea în masă realizată de către guvernul SUA. Pentru ca transferurile de date să fie valide, legea americană ar trebui să fie „în esență echivalentă cu legislația UE”, acest fiind un obstacol mare de eliminat. În luna septembrie 2020, Meta/Facebook a primit o înghețare temporară a ordinului, ceea ce i-a permis să continue transferurile de date conform Clauzelor Contractuale Standard.
Cazul a apărut în sistemul judiciar irlandez și a forțat Comisia pentru protecția datelor din acea țară să examineze utilizarea de către Meta/Facebook a clauzelor contractuale standard pentru a vedea dacă ar putea rezolva problema. Într-o decizie preliminară, reprezentanții autorității de reglementare irlandeză au declarat faptul că acest lucru nu a fost făcut.
În dosarul 10-K, oficialii companiei Meta au declarat că o decizie finală a autorității irlandeze de reglementare ar putea fi anunțată în următoarele câteva luni. Dacă autoritatea de reglementare decide că practicile Meta privind confidențialitatea datelor nu sunt similare cu cele din UE, aceasta ar putea pune capăt transferurilor de date în afara uniunii.
În dosarele anterioare ale instanței, Meta/Facebook a avertizat cu privire la faptul că ar putea fi nevoită să se retragă din Europa dacă oficialii și instanțele nu pot conveni asupra reglementărilor privind transferul de date. Totuși, Nick Clegg, vicepreședintele diviziei de Afaceri Globale și Comunicații din cadrul Meta a negat anterior acest lucru, afirmând că o astfel de mișcare ar pune în pericol întreprinderile mici și mijlocii din Europa din cauza dependenței lor de reclame direcționate.
Cu toate acestea, noul dosar sugerează faptul că afacerile companiei Meta ar putea fi în pericol dacă legea europeană forțează firma să oprească transferurile de date în SUA. Dacă Meta ar retrage Facebook și Instagram de pe piață, acțiunea „ar afecta în mod semnificativ și negativ afacerile noastre, situația financiară și rezultatele operațiunilor”, au declarat oficialii din cadrul Meta în dosarul SEC.