Acasă Știri CE SUNT ARMELE STROBOSCOPICE?

CE SUNT ARMELE STROBOSCOPICE?

123
0
Forțele de Apărare Teritorială ale Ministerului Apărării Naționale din Polonia (c) Getty Images

La începutul lunii noiembrie 2021, în timp ce dărâmau un gard la granița dintre țări, trupele belaruse au utilizat dispozitive stroboscopice asupra forțelor poloneze. Armele stroboscopice au fost concepute pentru a dezorienta sau imobiliza adversarii prin utilizarea unei lumini intermitente. Deși au fost dezvoltate în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, aceasta a fost prima lor utilizare într-un cadru militar.

Incidentul a avut loc după ce reprezentanții Uniunii Europene au acuzat Belarusul că a încurajat mii de emigranți, care fug din Irak, Siria și Yemen, să vină în Belarus și să traverseze ilegal prin Polonia. Diplomatul din cadrul UE, Josep Borrell, susține faptul că aceste persoane vulnerabile sunt exploatate din cauza unui dezacord cu UE, care a început după ce președintele Belarusului, Alexander Lukashenko, a contestat alegerile controversate din anul 2020.

Armele stroboscopice au împiedicat forțele poloneze să vadă ce se întâmplă și să intervină în timp ce soldații belaruși dărâmau gardul. Rusia, care furnizează Belarusului echipament militar, a dezvoltat o varietate de dispozitive stroboscopice pe bază de LED-uri.

Echipamentele din SUA se concentrează pe aparatură optică sau laser de distragere a atenției, care vizează un singur individ sau vehicul și care sunt folosite pentru puncte de control și situații similare. În schimb, dispozitivele rusești sunt destinate operațiunilor mai mari. Creatorii tehnologiei susțin faptul că dispozitivele au o probabilitate de a provoca leziuni oculare permanente mai redusă decât laserele.

Conceptul provine de la sistemul Canal Defence Light (CDL), care a fost dezvoltat de Regatul Unit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acesta era proiector stroboscopic care era montat pe un tanc și care era folosit pentru a dezorienta inamicul pe timp de noapte. În cadrul unor teste, soldații nu au reușit să țintească un tanc echipat cu sistemul CDL.

În anul 2019, marina rusă a prezentat sistemul Filin, care era montat pe o fregată și despre care se afirma faptul că suprimă vederea pe o distanță de până la 5 kilometri. De asemenea, a fost dezvoltată o versiune mai mică pentru forțele de poliție, aceasta având o rază de acțiune de 500 de metri și un unghi de răspândire de la 10 până la 15 grade. În luna august, compania Ruselectronics, care produce sistemul Filin, a prezentat un dispozitiv portabil stroboscopic cu LED-uri, denumit Lyutik-N, care are o rază de acțiune de 100 de metri.

Efectele exacte ale acestor arme sunt discutabile. Multe au fost dezvoltate de-a lungul anilor, iar unii cercetători au susținut faptul că armele dezorientează oamenii, induc senzația de vomă sau provoacă blocarea acestora. În anul 2020, un analist militar rus a declarat faptul că Filin „poate provoca unele simptome halucinante”. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice ale niciunuia dintre efectele enumerate.

Robert Bunker, analist în cadrul firmei de consultanță în securitate C/O Futures, susține faptul că Rusia lucrează de cel puțin 20 de ani la așa-numitele arme psihotrope, adică acelea care pot copleși simțurile. De asemenea, Bunker a adăugat faptul că forțele de ordine din Belarus au folosit echipamente orbitoare cu laser verde în incidentul de la frontieră.

„Aceasta reprezintă o zonă gri a războiului, deoarece depășește armele și bombele”, a declarat Bunker. Astfel de dispozitive oferă rușilor și aliaților lor instrumente pentru a produce presiune fără a recurge la arme letale. O situație similară a apărut în anul 2018, mai exact atunci când oficialii din SUA au acuzat forțele de ordine chineze că ținteau piloți militari americani cu lasere orbitoare, lucru pe care oficialii din China l-au negat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.